Medové perníčky s pomerančem - bez lepku a mléka, vajec, ořechů i sóji
Účastní se soutěže: Voňavé vaření
Velikonoční perníčky ihned měkké bez lepku, mleka, vajec a treba i pro alergiky na ořechy, zkuste je..
A kdo smí ty klasické, pak recept na skvělé najdete u mě na webkách:
https://bezlepkovamatka.cz/medove-pernicky-s-kakaem-pomera…/
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
270 g |
270 g |
mouka ze zemních mandlí, šáchorová 80 g |
80 g |
rozšlehat vidličkou ve 100 ml horké vody 25 g |
25 g |
1 kus |
1 kus |
příp. bezmléčný Alsan 70 g |
70 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
kořenicí směs perníkové koření 1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Navrch | |
6 lžic |
6 lžic |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Díky jablíčku a lnu v těstě jsou ihned měkké. Skvělé jsou tyto perníčky promazané a vždy dva k sobě přilepené švestkovými povidly a proložené kouskem marcipánu, polévané čokoládou.
-
Mouky smícháme s kořením, cukrem, solí, sodou, pomerančovou kůrou a mletými mandlemi nebo šáchorovou moukou. Přidáme tekutiny - med, gel z lněného semínka, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence "odtékat z dlaně".
-
Těsto zabalíme do potravinářské folie, necháme v lednici odpočinout do druhého dne.
-
Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto prohněteme a ihned vyvalujeme na dostatečně pomoučené ploše na výšku 0,5 cm. Vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12-15 minut. Po upečení horké potíráme nebo nemusíme.
-
Zdobíme podle nálady cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem. Skladujeme v plechové dóze.
Makronutrienty
68%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 324 kJ | 452 kJ |
Kalorická hodnota | 316 kcal | 108 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
41,3 g
3,07 g |
14,1 g
1,05 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,13 SVJ | 1,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,9 g
5,53 g |
5,09 g
1,89 g |
Bílkoviny | 4,66 g | 1,59 g |
Sůl | 0,492 g | 0,168 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů