Pečení z kokosové mouky je hodně specifické, je vysoce nasákavá a má vysoký obsah vlákniny, pečivo je z ní spíš sušší a drobivé. Ráda ji proto kombinuju s tapiokovou moukou, někdo by mohl říct, že je to jen nevýživný škrob, ale jedná se z velké míry o tzv. rezistentní škrob, který se v žaludku a tenkém střevě nerozkládá a krmí se jím prospěšné baktérie sídlící v tlustém střevě. A to už zní mnohem lépe, co myslíte?
- 50m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
4 kusy |
4 kusy |
160 g |
160 g |
120 g |
120 g |
60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh, žloutky promíchejte s medem a vodou.
-
Ke žloutkové směsi přidejte směs z kokosové mouky, tapiokového škrobu, mletého máku a prášku do pečiva a nakonec opatrně po částech vmíchejte bílkový sníh.
-
Těsto rozdělte do formiček na muffiny a upečte je v troubě vyhřáté na 180 °C, bude to trvat přibližně 30 minut. Propečenost zkuste zapíchnutím špejle, těsto by se na ni nemělo lepit. Hotové makové muffiny vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout.
Makronutrienty
68%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 964 kJ | 552 kJ |
Kalorická hodnota | 230 kcal | 132 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,6 g
2,3 g |
18,1 g
1,32 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,16 SVJ | 1,81 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,56 g
2,16 g |
4,33 g
1,24 g |
Bílkoviny | 7,34 g | 4,2 g |
Sůl | 0,549 g | 0,314 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů