
Barevný recept inspirovaný středomořskou kuchyní.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
120 g |
120 g |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Uvaříme rýži dle návodu. Mezi tím na jedné pánvi rozehřejeme část oleje a orestujeme na něm kuřecí stehenní řízek - okořeníme dle chuti (pepř + sůl). Vždy nejprve orestuji z obou stran, pak podleju trochou vody, přiklopím pokličkou a dodělám, aby maso nebylo syrové.
Na druhé pánvi rozehřeju zbytek oleje a orestuji na něm na kostičky nakrájenou zeleninu. Když je měkká, smíchám s rýží.
!TIP - do směsi rýže a zeleniny lze přidat i olivy nebo jinou zeleninu. Můžeme celé pokapat citronovou šťávou a/nebo přidat lžičku nějakého pesta. Rýži lze uvařit den předem a zchladit přes noc v lednici. Rýže pak bude mít lepší vliv na hladinu cukru v krvi (vznikne v ní tzv. rezistentní škrob).
Makronutrienty
57%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 515 kJ | 1 868 kJ |
Kalorická hodnota | 123 kcal | 446 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,4 g
0,355 g |
55,7 g
1,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,54 SVJ | 5,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,12 g
0,62 g |
11,3 g
2,25 g |
Bílkoviny | 8,53 g | 31 g |
Sůl | 0,048 g | 0,176 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů