Dnes jsem měla chuť na květákovou "rýži" a chtěla jsem taky udělat kuřecí maso. A když jsem viděla tu spoustu rajčat ze zahrady, co je třeba zpracovat, tak jsem se opět rozhodla pro jedno z mých oblíbených low carb jídel. Příprava sice trvá trochu déle, ale samotné vaření je pak hotovo za chvilku. A máme jednoduché a velmi chutné jídlo. :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
750 g |
750 g |
3 menší 230 g |
230 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
250 ml |
250 ml |
já dala kozí roh 1 kus |
1 kus |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 hrst |
1 hrst |
Květáková "rýže" | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem si připravila všechny suroviny. Rajčata jsem zalila v misce vroucí vodou. Maso jsem nakrájela na kousky. Papriky a kozí roh jsem zbavila jadřinců a nakrájela na proužky. Cibuli jsem oloupala a nakrájela nadrobno. Pak jsem vylila vodu z rajčat a stáhla z nich slupku. Nakrájela jsem je na kousky. Nakonec jsem nakrájela pažitku.
-
V kastrole jsem rozehřála olej a osmahla cibuli dozlatova. Přidala jsem maso a za stálého míchání jsem jej opekla. Maso jsem osolila, opepřila a podlila vývarem. Přidala jsem rajčata a kozí roh (část si necháme na ozdobu), vše jsem důkladně promíchala, přiklopila a dusila cca 15 minut.
-
Potom jsem děrovanou lžící vybrala maso a základ jsem promixovala tyčovým mixérem. Vrátila jsem maso zpět do kastrolu, přidala jsem papriky, vše promíchala a ještě cca 8 minut dusila.
-
Květák jsem nastrouhala nahrubo. Na větší hluboké pánvi jsem si rozehřála máslo, přidala květák, osolila a ještě jsem přidala lžičku sušených bylinek do polévky. Vše jsem zamíchala a orestovala. Potom jsem přilila trochu vody a vařila do té doby, než se voda úplně vydusila.
Makronutrienty
27%
56%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 257 kJ | 1 758 kJ |
Kalorická hodnota | 61,4 kcal | 420 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,44 g
1,45 g |
23,5 g
9,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,344 SVJ | 2,35 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,27 g
0,529 g |
15,6 g
3,62 g |
Bílkoviny | 7,18 g | 49,1 g |
Sůl | 0,711 g | 4,87 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů