Jako další nápad na to, co udělat s kuřetem než ho upéct, je tento recept skvělý.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
24 kusů |
24 kusů |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
250 ml |
250 ml |
30 g |
30 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Olivy zbavíme soli tak, že je dáme na dvacet minut do šálku s teplou vodou. Kuře naporcujeme na menší kusy a osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct v kastrolu dozlatova.
-
Nakrájíme si žampiony a dužninu oloupaných rajčat (ta se loupou nejlépe tak, že křížem nařízneme slupku a poté rajčata zalijeme vroucí vodou, po třech minutách vodu slijeme a nalijeme na rajčata vodu ledovou, slupka jde pak krásně dolů).
-
Upečené kousky kuřete vyjmeme a ponecháváme v teple. Z kastrolu slijeme přebytečný tuk, přidáme máslo, česnek a dužninu z rajčat. Pomalu dusíme a důkladně mícháme a vařečkou odškrabáváme přípečky ode dna kastrolu. Po chvíli přidáme víno, protlak a nakrájené žampiony. Osolíme a opepříme, přidáme zpět kuře a necháme velmi pomalu"bublat" (mijoter) až dostaneme omáčku hustoty smetany. Nakonec přidáme olivy a podáváme hojně posypané petrželkou.
Makronutrienty
10%
58%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 539 kJ | 2 746 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 656 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,17 g
0,321 g |
11 g
1,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,217 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,06 g
2,2 g |
36 g
11,2 g |
Bílkoviny | 12,7 g | 64,8 g |
Sůl | 2,97 g | 15,1 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů