- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 ks velké kedlubny + košťál z květáku (nemusí být, zbyl mi, když jsem v týdnu dělala smažený květák, tak jsem ho jen chtěla využít) 540 g |
540 g |
500 ml |
500 ml |
asi půl kelímku 31% smetany 120 ml |
120 ml |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
Green Jalapeňo 0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
Postup přípravy
-
Cibuli jsem nakrájela nadrobno a pórek na kolečka. Kedlubnu jsem oloupala a nakrájela na kostičky. Košťál z květáku jsem nakrájela.
-
V hrnci jsem rozehřála máslo a osmažila jsem na něm dozlatova cibuli s bílou částí pórku. Přidala jsem zbytek pórku, květák a kedlubnu (část jsem si odložila stranou). Přilila jsem vývar a dle potřeby ještě dolila vodou. Osolila jsem a okořenila pepřem a chilli. Vařila jsem na mírném ohni asi půl hodiny. Mezitím jsem si zvlášť v kastrolku uvařila kedlubnu, kterou jsem si dříve odložila.
Hrnec jsem odstavila a polévku důkladně promixovala tyčovým mixérem. Přidala jsem smetanu a ještě nechala provařit.
-
Na talíři jsem do krému přidala uvařené kostičky kedlubny, ozdobila pórkem a pažitkou.
Makronutrienty
48%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 209 kJ | 870 kJ |
Kalorická hodnota | 50 kcal | 208 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,47 g
1,55 g |
18,6 g
6,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,447 SVJ | 1,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,32 g
15,7 g |
13,8 g
65,1 g |
Bílkoviny | 1,52 g | 6,32 g |
Sůl | 0,69 g | 2,87 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů