Lahodný lowcarb dezert, potěší i jako dárek. :)
- 1h:20m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
120 g |
120 g |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Bílý krém | |
250 g |
250 g |
250 ml |
250 ml |
Jahodová vrstva | |
350 g |
350 g |
5 lžiček |
5 lžiček |
2 lžičky |
2 lžičky |
3 kusy |
3 kusy |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem dala na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. Potom jsem zašlehala vanilku a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus přendala na talíř. Uzavřela jsem obručí.
Připravila jsem si jednoduchý krém - ušlehala jsem šlehačku a smíchala ji s mascarpone, už jsem nedoslazovala. Krém jsem rovnoměrně navrstvila na korpus a dala chladit do ledničky.
-
Připravila jsem si jahodovou vrstvu. Plátky želatiny jsem namočila na 10 minut do studené vody. Rozmrzlé jahody jsem promixovala, přidala erythritol, citrónovou šťávu a na špičku lžičky červené gelové barvivo a krátce povařila. Ještě do horkého rozvaru jsem vmíchala vymačkanou želatinu a důkladně promíchala. Nechala jsem trochu vychladnout a pak jsem směs nalila na dort.
Nechala jsem zatuhnout v ledničce přes noc.
Makronutrienty
21%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 963 kJ | 740 kJ |
Kalorická hodnota | 230 kcal | 177 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,18 g
2,73 g |
5,51 g
2,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,718 SVJ | 0,551 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21 g
10,3 g |
16,1 g
7,93 g |
Bílkoviny | 5,84 g | 4,48 g |
Sůl | 0,319 g | 0,245 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů