Hummus, pocházející ze Středního východu, jsme si oblíbili i v Evropě, především proto, že je výživově a chuťově opravdu bohatý.
- 20m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hummus | |
---|---|
2 hrnky |
2 hrnky |
2 lžíce |
2 lžíce |
30 g |
30 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
Voda z vaření cizrny (tzv. aquafaba) 100 ml |
100 ml |
3 lžičky |
3 lžičky |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
Postup přípravy
-
Šálek cizrny přes noc namočíme do studené vody (zdvojnásobí objem). Druhý den jí co nejdéle vaříme v mírně osolené vodě doměkka (případně ještě můžeme odebrat slupky, které při vaření vyplavou) a trochu vody necháme stranou. Pokud koupíme vařenou cizrnu v nálevu, tak necháme stranou trochu vody z konzervy a cirznu krátce povaříme.
-
Do mixéru vložíme cizrnu, na malé kousky nakrájený česnek, šťávu z citronu, tahini, olivový olej, vodu od vaření cizrny, římský kmín, sůl, pepř (případně ještě trochu petržele) a mixujeme dohladka. Pokud je směs příliš hustá, zředíme vodou z cirzny.
-
Jednotlivé porce pokapeme olivovým olejem, ozdobíme petrželkou a podáváme s arabským nebo pita chlebem (pomazánku můžeme namazat na chléb nebo jej do ní namáčet).
Makronutrienty
61%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 319 kJ | 859 kJ |
Kalorická hodnota | 315 kcal | 205 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
41,9 g
0,688 g |
27,3 g
0,448 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,19 SVJ | 2,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
1,95 g |
7,71 g
1,27 g |
Bílkoviny | 14,7 g | 9,61 g |
Sůl | 0,532 g | 0,346 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů