Máte rádi toto jídlo našich babiček? V lowcarb verzi přílohu nahradí zelenina.
Děkujeme Ali Lea za připomenutí báječného jídla :)
- 3h:15m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Jazyk | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
10 g |
10 g |
250 ml |
250 ml |
Omáčka | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
150 ml |
150 ml |
100 ml |
100 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
200 ml |
200 ml |
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Jazyk vložte do velkého hrnce. Zalijte bílým vínem a takovým množstvím studené vody, aby byl jazyk zakrytý asi 1 cm. Pomalu přiveďte k varu.
-
Mezitím očistěte a nahrubo nakrájejte zeleninu. Přidejte na jazyk koření a mírně vařte alespoň 3 hodiny v hrnci.
Pak pro jistotu píchněte do špičky jazyka. Když je špička uvařená, je uvařený celý jazyk.
Jazyk připravuji vždy den předem a nechávám ho ve vývaru přes noc. Vývar je dokonalým základem omáčky.
-
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo. Osmahněte cibuli. Přidejte vývar a víno, přiveďte k varu, zredukujte asi na polovinu, přeceďte a vlijte zpět do hrnce. Scedíme a rozdrtíme zrnka pepře, přidáme ke smetaně a vaříme, dokud není omáčka krémová, osolíme.
-
Příloha jakákoli.
Chřest a Kadeřávek do křupava podusit se soli a kořeni dle chuti.
Ozdobeno výhonky.
Makronutrienty
25%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 549 kJ | 3 267 kJ |
Kalorická hodnota | 131 kcal | 781 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,37 g
1,39 g |
32 g
8,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,537 SVJ | 3,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,69 g
9,78 g |
51,7 g
58,2 g |
Bílkoviny | 7,05 g | 41,9 g |
Sůl | 0,249 g | 1,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů