Fazolové lusky jsou plné bílkovin a vitamínů, navíc jsou výborné a vhodné ke mnoha pokrmům. Zkuste je udělat třeba na rostlinné smetaně!
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Fazolové lusky | |
---|---|
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
4 špetky |
4 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Do kastrolu s trochou vody vhodíme zelené lusky a nejsou-li mražené či z plechovky, tak vaříme do měkka (mražené a z plechovky stačí ohřát). Přidáme rostlinnou smetanu, osolíme (pozor - lusky z konzervy jsou slané) a opepříme. Nemáme-li zakysanou smetanu, přidáme ještě lžíci octa. Zahustíme lžící škrobu rozmíchanou s vodou nebo jíškou (možno i instantní) a mícháme do zhoustnutí.
-
Není-li omáčka dost hustá, necháme vyvařit nebo přidáme další škrob či jíšku. Podáváme s vařenými bramborami. Doporučuji přidat na oleji zprudka opečené plátky tofu, které jsme předtím poprášili černou solí (to je nutné pro získání vaječné chuti) a kurkumou (kvůli barvě).
Makronutrienty
46%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 468 kJ | 726 kJ |
Kalorická hodnota | 112 kcal | 174 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,81 g
0,82 g |
10,6 g
1,27 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,681 SVJ | 1,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,64 g
2,26 g |
8,75 g
3,5 g |
Bílkoviny | 2,49 g | 3,87 g |
Sůl | 1,45 g | 2,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů