Něco pro ty, co si chtějí udělat vlastní sýr.
Děkujeme Mileně Jirkové za skvělý recept!
- 5h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Hmota | |
|---|---|
|
1 litr |
1 litr |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
200 g |
200 g |
|
3 kusy |
3 kusy |
Postup přípravy
-
1. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme sůl (pokud máte raději sladší sýry, přidejte méně).
2. Na mírném ohni přivedeme osolené mléko do varu a za stálého míchání přidáváme rozšlehaná vajíčka se zakysanou smetanou. Tuto hmotu vaříme asi 6 minut - začne se tvořit tvaroh.
-
3. Připravíme si jemnou tkaninu, přes kterou budeme slévat sýr. Pomocí tkaniny sýr pořádně zbavíme tekutiny a pořádně uvážeme.
4. Necháme alespoň 4 hodiny odstát takto pořádně utaženy a sýr máme hotový.
Makronutrienty
28%
28%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 387 kJ | 531 kJ |
| Kalorická hodnota | 92,5 kcal | 127 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
4,26 g
4,23 g |
5,84 g
5,79 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,426 SVJ | 0,584 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,52 g
3,22 g |
8,94 g
4,41 g |
| Bílkoviny | 4,2 g | 5,76 g |
| Sůl | 0,566 g | 0,776 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














