Dneska je hlavním tématem Domácí Majonéza Ze 4 Surovin, kterou doma zvládneš přichystat levou zadní. Dlouho jsem kolem receptu pokukovala, četla reakce jaký olej použít a jaký ne, jestli vajíčko celé nebo jen žloutek a tak dále hurá pojďme.
- 10m
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Majonéza | |
---|---|
200 ml |
200 ml |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
K vyšlehání majonézy jsem použila klasický ponorný mixér. Majonézu jsem mixovala ve skleněné menší zavařovací sklenici, abych ji pak mohla už jen zavřít a nemusela přemisťovat. Do sklenice jsem dala celé vajíčko, olej, sůl a citronovou šťávu. Tyčový mixér jsem dala až na dno sklenice a začala mixovat na nejnižší rychlosti. Jakmile se začala majonéza tvořit, tyčový mixér jsem začala pomalu zvedat nahoru.
-
Mixovala jsem cca 2 minutky, kdy se mi vytvořila hustá souměrná majonéza. Podle chuti můžeš ještě majonézu dochutit solí. Já jí dala na začátku málo, tak jsem pak ještě dosolovala.
-
Majonézu skladuj ve šroubovací sklenici v ledničce. Veř mi, že se dlouho neohřeje
Makronutrienty
1%
2%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 5 639 kJ | 1 421 kJ |
Kalorická hodnota | 1 348 kcal | 340 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,71 g
0,093 g |
0,43 g
0,023 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,171 SVJ | 0,043 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
150 g
12,5 g |
37,9 g
3,15 g |
Bílkoviny | 2,79 g | 0,703 g |
Sůl | 2,46 g | 0,619 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů