Recept na rychlou, snadnou a oblíbenou boloňskou omáčku. Cuketové nudle můžete nahradit klasickými těstovinami.
- 40m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na omáčku | |
---|---|
300 g |
300 g |
50 g |
50 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
3 g |
3 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 stonky |
3 stonky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
70 g |
70 g |
Na nudle: | |
mladá cuketa 2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání: | |
80 g |
80 g |
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájíme najemno, česnek propasírujeme. Celer nakrájíme na malé kousky, mrkev můžeme nastrouhat nahrubo.
Na lžíci olivového oleje osmahneme libovější mleté maso. Pak ho sundáme z pánve - na výpeku orestujeme cibuli, zeleninu. Nakonec přidáme rajský protlak a opět zarestujeme. Přidáme vodu, sůl, pepř, prolisovaný česnek a bazalku. Zalijeme 0,5 hrnkem vody a rozmícháme. Na pánev vrátíme maso, zaklopíme poklicí a poalu probubláváme, dokud se omáčka nezredukuje. Můžeme podávat hned, když ji ale necháte rozležet, bude ještě lepší.
-
Cuketu omyjeme, osušíme a škrabkou na brambory krájíme dlouhé nudle.
Na pánvi rozhřejeme trochu másla a cuketu rychle a lehce osmahneme - to může trvat třeba tři minuty:) Tak, aby se prohřála a tepelně upravila, ale stále zůstala pevná na skus.
Můžeme podávat:) Na talíři sypeme strouhaným sýrem.
-
Můžete si uvařit více porcí omáčky a zamrazit. Cudle je vhodné přichystat až v den podávání.
Makronutrienty
22%
44%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 425 kJ | 2 758 kJ |
Kalorická hodnota | 102 kcal | 659 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,2 g
0,422 g |
27,2 g
2,74 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,42 SVJ | 2,72 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,29 g
3,49 g |
40,8 g
22,6 g |
Bílkoviny | 8,18 g | 53 g |
Sůl | 0,678 g | 4,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů