Čokoládovo-kaštanová pěna

Jídelní plán

Čokoládovo-kaštanová pěna

Připravte si lahodnou čokoládovo-kaštanovou pěnu. I když vypadá jako luxusní dezert, je to rychlovka - a většinu práce za vás udělá mixér.

Postup přípravy

  1. Pokud použijete celé kaštany, je potřeba je nejprve připravit. Na slupce udělejte křížové zářezy, dejte je na plech a opečte v troubě nebo mikrovlnce. Poté je oloupejte a nakrájejte na kousky. Snazší cestou je ale použít už hotové kaštanové pyré, které se prodává například v obchodech s maďarskými potravinami.

    Kaštany nebo pyré dejte do hrnce s mlékem, erythritolem, vanilkou a špetkou soli. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte chvíli probublávat, aby se směs zredukovala (a pokud nemáte pyré, aby kaštany změkly).

    Mezitím nasekejte čokoládu – větší část nadrobno, menší část si ostrouhejte na hoblinky a odložte na později.

    Kaštanovou směs rozmixujte dohladka. Do horké hmoty vmíchejte nasekanou čokoládu a trochu brandy. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne jemný krém. Do vlažné čokoládovo-kaštanové hmoty vmíchejte skyr.

    Mezitím vyšlehejte smetanu. Poznáte, že je správně vyšlehaná, když při vytahování metly z mísy drží a tvoří měkké špičky, které se lehce ohýbají. Část si nechte na ozdobu, zbytek přijde do kaštanové směsi. Nejprve do ní vmíchejte opatrně cca třetinu šlehačky, aby se odlehčila, a poté opatrně zapracujte zbytek. Přeneste do mísy nebo skleniček, zakryjte a nechte minimálně dvě hodiny vychladit v lednici.

    Před podáváním vyšlehejte zbytek smetany s trochou brandy, ozdobte čokoládovými hoblinkami a podávejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte