
Připravte si lahodnou čokoládovo-kaštanovou pěnu. I když vypadá jako luxusní dezert, je to rychlovka - a většinu práce za vás udělá mixér.
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
kaštany jedlé, pyré z jedlých kaštanů 150 g |
150 g |
250 ml |
250 ml |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 40 g |
40 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
360 ml |
360 ml |
250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Pokud použijete celé kaštany, je potřeba je nejprve připravit. Na slupce udělejte křížové zářezy, dejte je na plech a opečte v troubě nebo mikrovlnce. Poté je oloupejte a nakrájejte na kousky. Snazší cestou je ale použít už hotové kaštanové pyré, které se prodává například v obchodech s maďarskými potravinami.
Kaštany nebo pyré dejte do hrnce s mlékem, erythritolem, vanilkou a špetkou soli. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte chvíli probublávat, aby se směs zredukovala (a pokud nemáte pyré, aby kaštany změkly).
Mezitím nasekejte čokoládu – větší část nadrobno, menší část si ostrouhejte na hoblinky a odložte na později.
Kaštanovou směs rozmixujte dohladka. Do horké hmoty vmíchejte nasekanou čokoládu a trochu brandy. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne jemný krém. Do vlažné čokoládovo-kaštanové hmoty vmíchejte skyr.
Mezitím vyšlehejte smetanu. Poznáte, že je správně vyšlehaná, když při vytahování metly z mísy drží a tvoří měkké špičky, které se lehce ohýbají. Část si nechte na ozdobu, zbytek přijde do kaštanové směsi. Nejprve do ní vmíchejte opatrně cca třetinu šlehačky, aby se odlehčila, a poté opatrně zapracujte zbytek. Přeneste do mísy nebo skleniček, zakryjte a nechte minimálně dvě hodiny vychladit v lednici.
Před podáváním vyšlehejte zbytek smetany s trochou brandy, ozdobte čokoládovými hoblinkami a podávejte.
Makronutrienty
48%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 913 kJ | 2 657 kJ |
Kalorická hodnota | 218 kcal | 635 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,8 g
11 g |
51,7 g
32 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,78 SVJ | 5,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,6 g
8,72 g |
42,4 g
25,4 g |
Bílkoviny | 4,77 g | 13,9 g |
Sůl | 0,163 g | 0,474 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů