My Češi nemáme příliš ve zvyku zařazovat do jídelníčku mořské plody, což je velká škoda. Například krevety jsou velmi chutné a obsahují velké množství bílkovin, zdravých tuků, minerálů a antioxidantů a při tom jen málo kalorií.
Jako příloha k česnekovým krevetám se hodí například cuketové špagety nebo květáková rýže.
- 10m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Krevety | |
---|---|
400 g |
400 g |
5 stroužků |
5 stroužků |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Na pánev dáme lžíci másla, lžíci oleje a prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek.
-
Necháme minutu rozvonět, přidáme krevety, osolíme a hodně opepříme, ideálně čerstvě mletým pepřem.
-
Do pánve ještě vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a pár minut osmahneme.
-
Nakonec přidáme nasekanou čerstvou petržel a promícháme.
Makronutrienty
11%
50%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 536 kJ | 1 395 kJ |
Kalorická hodnota | 128 kcal | 333 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,37 g
0,376 g |
6,18 g
0,977 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,237 SVJ | 0,618 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,79 g
2,27 g |
22,9 g
5,9 g |
Bílkoviny | 11,2 g | 29,1 g |
Sůl | 0,885 g | 2,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 2. Korýši a výrobky z nich
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů