Cannelloni s ricottou a špenátem v rajčatové omáčce - LC

Laduš

Cannelloni s ricottou a špenátem v rajčatové omáčce - LC 1 další fotka

Tohle jídlo se vám bude úplně rozplývat na jazyku, jak je lahodné. Navíc zdravé. Bez mouky a plné bílkovin. Na tomhle si zkrátka nejde nepochutnat.

Pokrm není složitý, ale jeho příprava zabere trochu víc času. Ovšem výsledek za to určitě stojí.

První fotka je po upečení, nechala jsem si trochu rajčatové omáčky a na ni položila zapečené cannelloni, ozdobila jsem čerstvými lístky baby špenátu.

Na druhé fotce jsou zapečené cannelloni na druhý den po ohřátí, již jsem jednotlivé trubičky od sebe oddělila, ozdobila jsem čerstvou petrželkou.

Postup přípravy

  1. Těsto: všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Těsto několik minut hněteme, dokud nebude krásně vláčné a nelepivé. Pokud by pořád lepilo, přidáme trochu mouky. Pak jej zabalíme do fólie a necháme odstát minimálně hodinu v pokojové teplotě.

    Těsto: všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Těsto několik minut hněteme, dokud nebude krásně vláčné a nelepivé. Pokud by pořád lepilo, přidáme trochu mouky. Pak jej zabalíme do fólie a necháme odstát minimálně hodinu v pokojové teplotě.
  2. Špenátovo-sýrová náplň: na větší pánvi rozehřejeme máslo a špenát lehce osmažíme. Ne moc, aby nám z toho něco zbylo. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout. Pak přimícháme ricottu spolu se solí a kořením. Nakonec vmícháme vejce.

    Já mám směs trochu řidší, jelikož jsem přidala ještě 150 g čerstvého sýru. Není to ale potřeba, uvedené množství by vystačilo i tak.

    Špenátovo-sýrová náplň: na větší pánvi rozehřejeme máslo a špenát lehce osmažíme. Ne moc, aby nám z toho něco zbylo. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout. Pak přimícháme ricottu spolu se solí a kořením. Nakonec vmícháme vejce.

Já mám směs trochu řidší, jelikož jsem přidala ještě 150 g čerstvého sýru. Není to ale potřeba, uvedené množství by vystačilo i tak.
    Špenátovo-sýrová náplň: na větší pánvi rozehřejeme máslo a špenát lehce osmažíme. Ne moc, aby nám z toho něco zbylo. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout. Pak přimícháme ricottu spolu se solí a kořením. Nakonec vmícháme vejce.

Já mám směs trochu řidší, jelikož jsem přidala ještě 150 g čerstvého sýru. Není to ale potřeba, uvedené množství by vystačilo i tak.
  3. Rajčatová omáčka: na rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rajčatový protlak a osmažíme. Poté přidáme nakrájená rajčata, přidáme bylinky, pepř, sůl a zalijeme vývarem, případně ještě vodou. Dusíme. Až je vše provařeno, omáčku promixujeme dohladka tyčovým mixérem. Dochutíme solí, případně i erythritolem.

    Rajčatová omáčka: na rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rajčatový protlak a osmažíme. Poté přidáme nakrájená rajčata, přidáme bylinky, pepř, sůl a zalijeme vývarem, případně ještě vodou. Dusíme. Až je vše provařeno, omáčku promixujeme dohladka tyčovým mixérem. Dochutíme solí, případně i erythritolem.
  4. Těsto krátce prohněteme a vyválíme. Utvoříme čtverečky nebo obdélníčky. Na tvaru až tak nezáleží. Krásně se to válí bez lepení na silikonové podložce a přes fólii.

    Pokud máte strojek na těstoviny, protáhneme strojkem na č. 5. Nižší stupeň nedoporučuji, pak je těsto příliš tenké a může se trhat.

    Jak vidno, kousky těstovin nejsou přesné čtverečky či obdélníky, vůbec to nevadí.

    Těsto krátce prohněteme a vyválíme. Utvoříme čtverečky nebo obdélníčky. Na tvaru až tak nezáleží. Krásně se to válí bez lepení na silikonové podložce a přes fólii. 
Pokud máte strojek na těstoviny, protáhneme strojkem na č. 5. Nižší stupeň nedoporučuji, pak je těsto příliš tenké a může se trhat.
Jak vidno, kousky těstovin nejsou přesné čtverečky či obdélníky, vůbec to nevadí.
    Těsto krátce prohněteme a vyválíme. Utvoříme čtverečky nebo obdélníčky. Na tvaru až tak nezáleží. Krásně se to válí bez lepení na silikonové podložce a přes fólii. 
Pokud máte strojek na těstoviny, protáhneme strojkem na č. 5. Nižší stupeň nedoporučuji, pak je těsto příliš tenké a může se trhat.
Jak vidno, kousky těstovin nejsou přesné čtverečky či obdélníky, vůbec to nevadí.
    Těsto krátce prohněteme a vyválíme. Utvoříme čtverečky nebo obdélníčky. Na tvaru až tak nezáleží. Krásně se to válí bez lepení na silikonové podložce a přes fólii. 
Pokud máte strojek na těstoviny, protáhneme strojkem na č. 5. Nižší stupeň nedoporučuji, pak je těsto příliš tenké a může se trhat.
Jak vidno, kousky těstovin nejsou přesné čtverečky či obdélníky, vůbec to nevadí.
  5. Na každý čtvereček těstovin rozetřeme špenátovou směs a zabalíme do trubičky.

    Na každý čtvereček těstovin rozetřeme špenátovou směs a zabalíme do trubičky.
  6. Trubičky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku.

    Trubičky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku.
  7. Trubičky zalijeme rajčatovou omáčkou (část omáčky si můžeme nechat na servírování), poklademe nastrouhanou mozzarellou a posypeme nastrouhaným sýrem parmezánového typu.

    Trubičky zalijeme rajčatovou omáčkou (část omáčky si můžeme nechat na servírování), poklademe nastrouhanou mozzarellou a posypeme nastrouhaným sýrem parmezánového typu.
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě asi tak 30 - 40 minut.

    Pečeme ve vyhřáté troubě asi tak 30 - 40 minut.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte