Bramborové langoše bez lepku, mléka i vajec

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Bramborové langoše bez lepku, mléka i vajec

S čerstvě utřeným česnekem se solí, domácím kečupem nebo kdo může i s nastrouhaným sýrem či sekanou libovou slaninkou....

Postup přípravy

  1. Do části teplé tekutiny cca 150 ml si rozmícháme lžičku cukru a lžičku mouky, a přidáme sušené droždí - promícháme vidličkou. Kvásek necháme na teplém místě přikrytý vzejít (trvá to cca 10 minut).

  2. Strouhané brambory promícháme s moukou a solí v zadělávací míse, přidáme zbytek teplé tekutiny a kvásek. Směs rukou několikrát promísíme až vznikne polotuhé těsto. Mísu přikryjeme víkem nebo potrav. folií a necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny.

  3. Po vykynutí si nasypeme na vál trochu mouky, z těsta odebíráme pomoučenýma rukama hrudky a tvarujeme na vále v ováné placky o výšce asi 1 cm - bude jich asi šest. Přikryjeme utěrkou a necháme langoše odpočívat. V hrnci si rozpustíme tuk, přidáme olej, ohřejeme na nejvyšší stupeň - na smažení.

  4. Snížíme stupeň vaření na sporáku o polovinu a opatrně langoše smažíme ve vrstvě tuku jako koblihy - měly by plavat. Kolečka mrkve postupně vyměňujeme, vždy po napálení.

  5. Do hrnce se vejdou se najednou asi dva. Smažíme po každé straně asi 2-3 minuty a obracíme dvěma vidličkami, aby se rovnoměrně prosmažily a nebyly uprostřed syrové. Po usmažení necháme okapat na sítku nebo na ubrouscích. Dochutíme podle toho co můžeme - utřeným česnekem, kečupem, slaninou nebo sýrem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte