S čerstvě utřeným česnekem se solí, domácím kečupem nebo kdo může i s nastrouhaným sýrem či sekanou libovou slaninkou....
- 2h
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
300 ml |
300 ml |
bezlepkové dr.Oetker 30 g |
30 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Na smažení | |
250 g |
250 g |
500 ml |
500 ml |
Na posypání | |
50 g |
50 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Do části teplé tekutiny cca 150 ml si rozmícháme lžičku cukru a lžičku mouky, a přidáme sušené droždí - promícháme vidličkou. Kvásek necháme na teplém místě přikrytý vzejít (trvá to cca 10 minut).
-
Strouhané brambory promícháme s moukou a solí v zadělávací míse, přidáme zbytek teplé tekutiny a kvásek. Směs rukou několikrát promísíme až vznikne polotuhé těsto. Mísu přikryjeme víkem nebo potrav. folií a necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny.
-
Po vykynutí si nasypeme na vál trochu mouky, z těsta odebíráme pomoučenýma rukama hrudky a tvarujeme na vále v ováné placky o výšce asi 1 cm - bude jich asi šest. Přikryjeme utěrkou a necháme langoše odpočívat. V hrnci si rozpustíme tuk, přidáme olej, ohřejeme na nejvyšší stupeň - na smažení.
-
Snížíme stupeň vaření na sporáku o polovinu a opatrně langoše smažíme ve vrstvě tuku jako koblihy - měly by plavat. Kolečka mrkve postupně vyměňujeme, vždy po napálení.
-
Do hrnce se vejdou se najednou asi dva. Smažíme po každé straně asi 2-3 minuty a obracíme dvěma vidličkami, aby se rovnoměrně prosmažily a nebyly uprostřed syrové. Po usmažení necháme okapat na sítku nebo na ubrouscích. Dochutíme podle toho co můžeme - utřeným česnekem, kečupem, slaninou nebo sýrem.
Makronutrienty
17%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 3 328 kJ | 8 672 kJ |
Kalorická hodnota | 795 kcal | 2 073 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,1 g
2,93 g |
44,4 g
7,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,71 SVJ | 4,44 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
79,4 g
7,49 g |
207 g
19,5 g |
Bílkoviny | 3,75 g | 9,78 g |
Sůl | 0,62 g | 1,62 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů