Tento dort jsem pekla na oslavu narozenin. Hosté byli nadšeni. Chutí není tento low carb dort rozpoznatelný od klasiky. Je opravdu vynikající. :)
- 1h:50m
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
150 g |
150 g |
1 špetka |
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
(rozpuštěného a vychladlého) 50 g |
50 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
Krémy (budou dva - smetanový a borůvkový) | |
250 g |
250 g |
500 g |
500 g |
400 ml |
400 ml |
5 lžiček |
5 lžiček |
1 lžička |
1 lžička |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
Borůvkové želé | |
200 g |
200 g |
5 lžiček |
5 lžiček |
100 ml |
100 ml |
100 g |
100 g |
4 kusy |
4 kusy |
Ganache | |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
5 lžiček |
5 lžiček |
Postup přípravy
-
Borůvkové želé jsem si připravila den předem. Namočila jsem 4 plátky želatiny na 10 minut do studené vody. Borůvky jsem rozmixovala, přidala erythritol, vodu a smetanu a nechala krátce povařit. Odstavila jsem z ohně a přimíchala vymačkané plátky želatiny. Důkladně jsem směs promíchala a nechala trochu zchladnout. Pak jsem ji nalila do připravené formy a nechala ztuhnout v ledničce do druhého dne.
(Forma musí být kulatá s průměrem ne větším než dortová forma. Lepší je trochu menší. Já takovou formu nemám, tak jsem použila kulaté kovové struhadlo, na jehož dno jsem dala pevný kartón a vyložila jsem potravinářskou fólií.)
-
Následující den jsem nejdříve upekla korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. Potom jsem zašlehala kokosový olej s vanilkou a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 35 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si borůvkový rozvar na borůvkový krém. Borůvky jsem rozmixovala a spolu s trochou erythritolu jsem povařila. Pak jsem odstavila z ohně a vmíchala jeden plátek želatiny.
Připravila jsem si smetanový krém. Prošlehala jsem mascarpone s tvarohem, erythritolem a vanilkou. Přimíchala jsem šlehačku.
Třetinu smetanového krému jsem si dala zvlášť do misky a přimíchala jsem vychladlý borůvkový rozvar.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus 2x rozřízla. Spodní část jsem položila na podložku a uzavřela jsem obručí.
Na korpus jsem rovnoměrně rozetřela čtvrtinu smetanového krému. Doprostřed jsem položila borůvkové želé. Na to opět čtvrtinu smetanového krému a přiklopila jsem střední částí korpusu. Rovnoměrně jsem navrstvila borůvkový krém a přiklopila vrchním dílem korpusu. Nahoru opět smetanový krém. Nahřátým nožem jsem dort odřízla vevnitř od formy. Obruč jsem rozevřela a odstranila. Dort jsem obmazala i po obvodu.
-
Nakonec jsem dort ozdobila. Připravila jsem si čokoládovou ganache: v malém kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně, přidala čokoládové pecky a míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota. Nechala jsem trochu vychladnout, pak jsem polevu dala do cukrářského pytlíku, ustřihla špičku a dort nazdobila po obvodu. Nakonec jsem dozdobila borůvkami. Dort jsem nechala zaležet přes noc v ledničce.
Makronutrienty
22%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 041 kJ | 2 032 kJ |
Kalorická hodnota | 249 kcal | 486 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,28 g
2,49 g |
16,2 g
4,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,828 SVJ | 1,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,1 g
12 g |
43,2 g
23,3 g |
Bílkoviny | 6,79 g | 13,2 g |
Sůl | 0,214 g | 0,418 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů