U nás velmi oblíbené nízkosacharidové jídlo. Teď je čas cuket, zdravě nám nahradí těstoviny či rýži, k této boloňské omáčce skvěle ladí.
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Ragú | |
---|---|
půl na půl vepřové s hovězím 800 g |
800 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
lze použít i loupaná rajčata v konzervě, vhodná jsou pelati, stačí 2 konzervy po 400 g 1 kg |
1 kg |
3 lžíce |
3 lžíce |
250 ml |
250 ml |
9 z 10 lidí by použilo červené. Já používám víno bílé. Mám takový recept. V tradiční receptuře se uvádí víno červené nebo bílé. Jaké tedy použijete, je na vás, ale mělo by být suché. Zkrátka použijte to, které vám chutná a které pijete. 375 ml |
375 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
bylinky čerstvé směs, bouquet garni 1 svazek |
1 svazek |
5 kusů |
5 kusů |
čerstvě nadrtit 1 lžičku 2 g |
2 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
sýr parmazánového typu, strouhaný 50 g |
50 g |
Cuketové nudle | |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Rajčata spaříme horkou vodou a pak zbavíme slupek. Nakrájíme je nahrubo. Mrkev nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme. Cibuli nakrájíme nadrobno.
-
V kastrole rozehřejeme olej a zesklovatíme cibuli. Potom přidáme prolisovaný česnek a mrkev a osmahneme. Přidáme mleté maso a mícháme, dokud neztratí růžovou barvu. Přilijeme mléko a vaříme na mírném ohni za občasného míchání, dokud se mléko nevydusí, asi 5 minut. Pak přilijeme víno a opět vaříme, dokud se nevydusí, asi 5 - 10 minut. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, bouquet garni a vodu. Dusíme za občasného promíchání, asi hodinu a půl až dvě. Právě dlouhé dušení na velmi mírném ohni je klíčem ke skvělému boloňskému ragú.
-
Když je ragú hotové, vyjmeme bouquet garni a dle potřeby dochutíme.
Správně by se mělo ragú na talíři posypat parmezánem, ale ten jsem bohužel neměla, tak jsem si musela vystačit s polotvrdým sýrem.
-
Cuketu jsem oloupala a škrabkou na brambory jsem nastrouhala ploché nudle. Na pánvi jsem rozehrála máslo, přidala nudle, osolila a krátce orestovala.
Makronutrienty
26%
34%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 423 kJ | 2 722 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 650 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,15 g
1,01 g |
26,7 g
6,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,415 SVJ | 2,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,53 g
2,26 g |
42,1 g
14,5 g |
Bílkoviny | 5,42 g | 34,9 g |
Sůl | 0,329 g | 2,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů