Zelná polévka lc
V chladném počasí krásně zahřeje. Polévku mám z uzených kostí, ty jsou na vývar nejlepší.
- 1h:40m
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
maso uzené vepřové, krkovice | 800 g |
kedlubna | 3 kusy |
kurkuma mletá | 2 špetky |
pepř černý celý | 6 zrn |
nové koření mleté | 3 zrna |
bobkový list celý sušený | 2 listy |
sůl | 3 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 ml |
kysané bílé zelí | 300 g |
klobása | 1 kus |
majoránka sušená drhnutá | 3 špetky |
cibule | 1 kus |
voda | 3 litry |
Postup přípravy
-
Uzené kosti dáme vařit spolu s cibulí, pepřem, novým kořením,bobkacem, solí. Pěnu postupně odebíráme. Vedle si mezitím dáme vařit kedlubnu na kostky spolu s kurkumou a solí. Když jsou kosti uvařené ,vyndáme je, z vývaru vybereme koření a do vývaru dáme zelí. Já mám radši kyselejší tak dávám i s vodou. Zelí vaříme do měkka. Maso obereme , klobásu nakrájíme a hodíme k zelí. Když je kedlubna uvařená , částečně slejeme vodu a zbytek přidáme k zelí do vývaru. Dochutíme a přidáme smetanu dle chuti a majoránku.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů