Oblíbený klasický recept v nízkosacharidové verzi. Jako příloha se skvěle hodí LC mandlový knedlík. :)
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
váha po očištění masa 1 200 g |
1 200 g |
700 g |
700 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
250 ml |
250 ml |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso jsem očistila, nakrájela na kousky a nakrájela jsem cibuli. Cibule nemusí být úplně nadrobno, stejně se ten základ nakonec rozmixuje. Ve velkém kastrole jsem rozehřála sádlo a cibuli osmahla. Stačí jen krátce, nechceme mít tmavou omáčku jako když se dělá guláš.
-
Poté jsem přidala maso, promíchala jej se základem a opekla. Přidala jsem sůl, pepř a mletou papriku a ještě chvilku jsem za stálého míchání opékala. Podlila jsem vodou, přiklopila a dusila na mírném ohni do měkka. Během dušení jsem maso občas zamíchala, podle potřeby podlila vodou a ke konci dušení jsem přidala i mléko.
-
Když bylo maso krásně měkké (za cca 1,5 hodiny), odstavila jsem kastrol z ohně a maso jsem vybrala děrovanou lžící do mísy. Tyčovým mixérem jsem omáčku rozmixovala, až byla krásně hladká. Potom jsem omáčku vrátila zpět na plotnu, přilila jsem smetanu a nechala krátce povařit. Odstavila jsem z ohně, dochutila citrónovou šťávou a vrátila maso do omáčky.
Makronutrienty
15%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 764 kJ | 3 077 kJ |
Kalorická hodnota | 183 kcal | 735 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,26 g
1,43 g |
17,1 g
5,77 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,426 SVJ | 1,71 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,4 g
5,12 g |
58,1 g
20,6 g |
Bílkoviny | 9,91 g | 39,9 g |
Sůl | 0,517 g | 2,08 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů