Vepřová panenka na šalvěji se žampiony a dýňovou kaší
Máslovou dýni můžete vařit, můžete péct, připravit z ní sladká či slaná jídla. Já ji tentokrát použila jako přílohu. Z vepřového je u nás doma nejoblíbenější právě vepřová panenka, chodím na ni k nám do Lidlu. Je rychlá na přípravu a hlavně zůstává uvnitř krásně šťavnatá. Její nevýhoda je vyšší cena, ale určitě stojí za to, si občas připlatit.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová panenka | 500 g |
slanina anglická | 100 g |
žampiony čerstvé | 250 g |
olivový olej | 1 lžíce |
šalvěj lékařská, list | 1 snítka |
sůl | 1 lžička |
dýně máslová | 1 kus |
máslo | 1 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku | 50 ml |
brambory vařené ve slupce | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Žampiony rozkrojíme napůl. Máslovou dýní oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky cca 2 cm. Dýni i žampiony dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme, promícháme a pečeme cca 30 minut při 180 °C. Dýně musí být měkká, zkoušíme pomocí vidličky.
-
Vepřovou panenku si nakrájíme na špalíčky, každý špalíček obmotáme slaninou a přichytíme ji párátkem. V pánvi rozehřejeme olej, vhodíme do něj nakrájenou šalvěj a orestujeme na něm špalíčky panenky ze všech stran (slanina musí být opečená). Zbytečně příliš s masem neotáčíme tam a zpět. Poté co se maso zatáhne, dáme na 15 minut do trouby při 180 °C. Nejlepší je mít pánvičku, kterou můžete rovnou z plotny dát do trouby. Pokud nemáte, přendejte maso do menšího pekáčku či zapékací mísy a zalijte výpekem z pánve (klidně přidejte na pánev lžíci vody, abyste dostali všechen výpek).
-
Mezitím než se nám dopeče maso, připravíme si dýňovou kaši. Upečenou dýni a uvařený brambor rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, přidáme mléko, rozpuštěné máslo, promixujeme a dosolíme dle chuti.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů