VÁNOČKA
K Vánocům patří prostě vánočka...bez tohoto pečiva k snídani či kávě by to u nás nešlo:).
- 4h
- 14 porcí
- náročné
- Domácí pekárna
- Jedlé dárky
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Recepty po babičce
- Snídaně
- Vánoce
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 14 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 600 g |
cukr vanilkový | 1 kus |
cukr krystal | 120 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
droždí kostka | 0,5 kusu |
vajíčka | 2 kusy |
máslo čerstvé | 120 g |
sůl | 1 lžička |
citrónová kůra | 1 lžíce |
rozinky sušené | 100 g |
rum (originál tuzemský) | 4 lžíce |
vajíčka | 1 kus |
mandle lupínky | 20 g |
Postup přípravy
-
Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně, po skončení programu kynutí jsem nechala v uzavřené pekárně ještě další půlhodinu.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na devět částí, ze kterých utvoříme dlouhé válečky a upleteme nejdříve spodní patro ze čtyř pramenů. Pletenec uložíme na plech s pečícím papírem, nejlépe nakoso, protože vánočka hodně nabyde. Uprostřed pletence uděláme dlaní prohlubeň a potřeme ji rozšlehaným vejcem. pak upleteme prostřední cop ze tří pramenů, uložíme ho do vytvořené prohlubně, přitiskneme, opět hranou dlaně utvoříme prohlubeň a potřeme vejcem. Nakonec spleteme dva poslední prameny, konce necháme volné a po uložení navrch vánočky je zasuneme na obou stranách pod vánočku.
-
Upletenou vánočku necháme na plechu pod igelitem kynout alespoň hodinu, poté potřeme vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.
-
Pozn.: Pokud se nám zdá, že vánočka rychle tmavne, zmačkáme arch pečícího papíru, namočíme ho pod vodou, vyždímáme a vánočku s ním přikryjeme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů