VÁNOČKA

Danula

K Vánocům patří prostě vánočka...bez tohoto pečiva k snídani či kávě by to u nás nešlo:).

VÁNOČKA

Suroviny pro 14 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 600 g
cukr vanilkový 1 kus
cukr krystal 120 g
mléko polotučné 1,5% tuku 200 ml
droždí kostka 0,5 kusu
vajíčka 2 kusy
máslo čerstvé 120 g
sůl 1 lžička
citrónová kůra 1 lžíce
rozinky sušené 100 g
rum (originál tuzemský) 4 lžíce
vajíčka 1 kus
mandle lupínky 20 g

Postup přípravy

  1. Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně, po skončení programu kynutí jsem nechala v uzavřené pekárně ještě další půlhodinu.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na devět částí, ze kterých utvoříme dlouhé válečky a upleteme nejdříve spodní patro ze čtyř pramenů. Pletenec uložíme na plech s pečícím papírem, nejlépe nakoso, protože vánočka hodně nabyde. Uprostřed pletence uděláme dlaní prohlubeň a potřeme ji rozšlehaným vejcem. pak upleteme prostřední cop ze tří pramenů, uložíme ho do vytvořené prohlubně, přitiskneme, opět hranou dlaně utvoříme prohlubeň a potřeme vejcem. Nakonec spleteme dva poslední prameny, konce necháme volné a po uložení navrch vánočky je zasuneme na obou stranách pod vánočku.

  3. Upletenou vánočku necháme na plechu pod igelitem kynout alespoň hodinu, poté potřeme vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.

  4. Pozn.: Pokud se nám zdá, že vánočka rychle tmavne, zmačkáme arch pečícího papíru, namočíme ho pod vodou, vyždímáme a vánočku s ním přikryjeme.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů