Low carb chléb je osvědčený recept na nízkosacharidovou alternativu pečiva.
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
4 kusy |
4 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
ideálně tučný 1 kus |
1 kus |
80 g |
80 g |
mletá 50 g |
50 g |
vláknina psyllium, jitrocelová 40 g |
40 g |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžičky |
3 lžičky |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 160 °C. Vajíčka vyšleháme do pěny s octem. Přidáme tvaroh a pečlivě promícháme, aby byla směs co nejhladší a ideálně bez hrudek tvarohu. Poté smícháme suché ingredience a přidáme k mokré směsi. Pokud je těsto moc tuhé, že s ním nejde pracovat, přidáme trošičku vody. Mokrými dlaněmi vytvarujeme bochník a dáme jej na plech vyložený pečícím papírem. Bochník necháme asi 15 minut odpočinout. Pak nahoře uděláme pár zářezů a dáme péct. Pečeme zhruba 70 minut na 160°, pak zvýšíme teplotu na 180° a pečeme dalších 15 minut. Po vytažení z trouby necháme na mřížce vychladnout, aby chléb mohl i zespodu dýchat a nezapařil se.
Makronutrienty
26%
48%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 675 kJ | 505 kJ |
Kalorická hodnota | 161 kcal | 121 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,39 g
1,72 g |
4,79 g
1,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,639 SVJ | 0,479 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,32 g
1,83 g |
4,73 g
1,37 g |
Bílkoviny | 11,9 g | 8,92 g |
Sůl | 1,07 g | 0,801 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů