Našel jsem v kuchařce Sladce nesladce LowCarb (strouhaný tvarohový koláč) a půjčil si ho. Povedlo se, skvělé chutě se propojily a lowcarb dezert nemá chybu. Sladké ovoce s kyselkavou polevou, tvarohovo-vanilkovou náplní a kakaovým korpusem spolu ladí, příprava není těžká.
Děkujeme Jozefu Kabátovi za další úžasný recept :)
- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
130 g |
130 g |
60 g |
60 g |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
30 g |
30 g |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
Náplň | |
500 g |
500 g |
200 g |
200 g |
130 g |
130 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1,5 lžic |
1,5 lžic |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
Poleva | |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
4 lžičky |
4 lžičky |
Navrch | |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Vše dohromady smíchat, uhnětl jsem rukou, dokud nevzniklo hladké těsto, vytvaroval jsem do koule, zabalil do fólie a nechal 2 hodiny vychladit v lednici.
-
Po ztuhnutí těsta jsem ho nahrubo nastrouhal do dortové formy (24 cm). S těstem se lépe po nastrouhání pracuje, rovnoměrně se rozprostře po celé ploše formy a dlaní upěchujte tak, aby tekutá náplň nemohla protéct do těsta.
-
500 g (2 ks) tučného tvarohu ve vaničce, 200 g (1 ks) zakysané smetany spolu vyšlehat. Poté přidat 130 g moučkového erythritolu, 1 PL citrónové šťávy (cca 1/2 citronu), 1 a půl PL vanilkového aroma a vyšlehat. Nakonec se přidají 3 vejce (pomalu po jednom) + 1 žloutek.
-
Vyšleháním vznikne řídké těsto, které přelijeme na korpus. Pečeme v troubě v páře na 160 °C 35 minut. Kdo nemá parní troubu jako já nemám, dá na spodní lištu vyšší plech s vodou (předem si ji uvařím v konvici a do rozpálené trouby na plech přeliji). Je dobré, aby byla trouba předehřátá na požadovanou teplotu a voda v plechu už taky probublávala a v troubě se tvořila vodní pára. Dortovou formu dám na mřížku do středu nad plech s vodou a peču.
-
Po upečení vypnu troubu a dort nechávám chladnout v pootevřené troubě uvnitř (pomalé chlazení), prudkým chlazením, byť i jen přendáním z trouby do pokojové teploty by hrozilo prasknutí povrchu náplně. Když dort dostatečně zchladne, přendat do lednice, min 3 hodiny a pak polít ještě polevou.
-
200 g zakysanky (1 ks), 2 PL citronové šťávy a cca 2 PL moučkového erythritolu, ochutnejte, poleva musí být nakyslá, ale příjemné chuti. Rovnoměrně polijte povrch dortu a zachlaďte, tentokrát už je nejlépe přes noc, nebo 8 hodin. Náplně trochu pustí šťávu, kterou ráno slijete, pokud máte formu s okrajem, nebo dejte pod formu talíř.
-
Navrch už jen sladké ovoce (borůvky a jahody). Původní recept byl s náplní z mascarpone, ale já miluji tvaroh, proto tvarohový a je skvělý. Opravdu se peče jen 35 minut a na 160 °C v páře, poprvé jsem se bál tekuté náplně, ale klaplo to poprvé i pokaždé potom.
Makronutrienty
26%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 058 kJ | 1 680 kJ |
Kalorická hodnota | 253 kcal | 401 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,6 g
2,75 g |
16,8 g
4,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,06 SVJ | 1,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,7 g
7,67 g |
34,4 g
12,2 g |
Bílkoviny | 8,14 g | 12,9 g |
Sůl | 0,14 g | 0,223 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů