Zdravý, rychlý a moc dobrý dezert bez pečení plný bílkovin a ovoce.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na panna cottu | |
---|---|
250 g |
250 g |
15 g |
15 g |
150 ml |
150 ml |
1 lžička |
1 lžička |
250 g |
250 g |
Na ovocný rozvar | |
10 g |
10 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
150 g |
150 g |
Postup přípravy
-
Tvaroh s jogurtem prošleháme do hladka. V mléce s lžičkou vanilkového extraktu rozpustíme želatinu. Pozor, nepřevařit - neztuhla by! Do chladnoucí směsi přidáme asi dvě polévkové lžíce tvarohu a vymícháme dohladka. Poté přidáme a zamícháme do zbylé tvarohové směsi. Plníme skleničky a dáme ztuhnout do chladu. Zajímavého efektu dosáhnete, pokud skleničky podložíte a nakloníte - směs ztuhne a pak vytvoří dvě různě barevné šikmé hladiny. Pokud chcete doslatit, můžete použít trochu LC sladidla jako je xylitol nebo erythritol. Mléko lze také nahradit kokosovým mlékem a přidat tak zajímavou chuť.
-
Mražené ovoce zatím necháme povolit. Pak záleží, jestli ho namačkáte (a přepasírujete), nebo necháte v kuse. Pokud vkuse, šťávu slijeme, ohřejeme a rozpustíme želatinu. Vmícháme zbytek ovoce, vanilkový extrakt a špetku soli. Směs lze dále dochutit (kardamom, skořice nebo i rumem) a dosladit (LC sladidlo, med). Směs lijeme na zchladlou tvarohovou hmotu a necháme ztuhnout v chladu. Zdobit můžete šlehačkou, skořicí sekanými ořechy nebo hořkou čokoládou.
Jahody lze zaměnit za libovolné ovoce - maliny, borůvky, lesní směs, mango atd.
Makronutrienty
29%
60%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 405 kJ | 682 kJ |
Kalorická hodnota | 96,8 kcal | 163 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,09 g
4,25 g |
10,3 g
7,16 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,609 SVJ | 1,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,17 g
0,94 g |
3,65 g
1,58 g |
Bílkoviny | 12,5 g | 21,1 g |
Sůl | 0,092 g | 0,155 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů