Trifle je tradiční britský nepečený dezert. Je mimořádně lahodný. Připravuje se ve větší skleněné míse, nebo lze i v malých skleničkách. Vrstvy jsou nejméně tři. Zpravidla to bývá piškot v ovocném želé (někdo piškoty namáčí v alkoholu), na tom pudink a nakonec šlehačka. Kolik vrstev však zvolíte a z čeho je uděláte, je jen na vás.
Já mám ve svých skleničkách piškoty v jahodovém želé (alkohol jsem vynechala), vanilkový pudink a šlehačku. A musím říct, že tak dobrý trifle jsem nejedla ani v Anglii. Pudink tam bývá hodně přeslazený a želé často jen vodové průhledné.
- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Piškoty | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Jahodové želé | |
350 g |
350 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
3 kusy |
3 kusy |
Vanilkový pudink | |
400 ml |
400 ml |
5 kusů |
5 kusů |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
Navrch | |
250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Piškoty jsem si upekla den předem, aby dostatečně vyschly.
Na dno každé skleničky jsem nalámala dva piškoty.
Připravila jsem si jahodové želé a nalila je do skleniček. Skleničky jsem dala do ledničky, dokud želé pěkně neztuhlo. Pokud chcete tuhnutí urychlit, můžete je dát na chvilku do mrazáku.
Potom jsem si připravila vanilkový pudink, nechala jej trošku vychladnout a nalila na želé. Skleničky jsem opět dala do ledničky, aby pudink ztuhnul.
Nakonec jsem přidala poslední vrstvu ze šlehačky.
-
PIŠKOTY
Oddělila jsem žloutky od bílků. Z bílků a soli jsem vyšlehala sníh. Žloutky s erythritolem jsem ušlehala. Pak jsem vmíchala mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.
Lžící jsem na plech dělala z těsta malé hromádky.
Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla na 180 stupňů do zezlátnutí, cca 10 minut (nebo podle typu trouby).
Měla jsem to na dva plechy a celkem jsem měla 40 piškotů.
Kdo počítá makra: piškotů jsem použila 10 z celkových 40ti. Tak si nějaké kalorie z celkových uvedených odečtěte :)
-
JAHODOVÉ ŽELÉ
Plátky želatiny jsem namočila do studené vody na 10 minut. Jahody jsem nakrájela, dala do kastrolku, přidala erythritol a povařila jsem je. Pak jsem je trochu promixovala tyčovým mixérem. Tak, aby tam zůstaly i nějaké kousky jahod. Potom jsem kastrolek odstavila z ohně a do horkého jahodového rozvaru přidala vymačkané plátky želatiny a důkladně jsem vše promíchala.
-
VANILKOVÝ PUDINK
Do kastrolku jsem dala smetanu, vanilku a erythritol a nechala jsem vše spojit a ohřát ve vodní lázni. Potom jsem přidala žloutky a zašlehala metličkou. Směs jsem zahřívala a míchala tak dlouho, dokud nezhoustla, asi tak 10 minut. Pozor, nesmí vařit, aby se vám žloutky nezdrcly.
Po odstavení z ohně jsem přidala želatinu a důkladně promíchala. Ta želatina tam snad ani nebyla nutná, pudink mi krásně zhoustnul i tak, ale dala jsem ji tam, protože jsem ji měla už namočenou.
Makronutrienty
20%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 962 kJ | 2 792 kJ |
Kalorická hodnota | 230 kcal | 667 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,6 g
2,88 g |
19,2 g
8,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,66 SVJ | 1,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,2 g
10,3 g |
61,6 g
29,9 g |
Bílkoviny | 5,61 g | 16,3 g |
Sůl | 0,29 g | 0,842 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů