Příjemně nakyslý nízkosacharidový dezert, dobře vypadá i chutná. Dort jako dárek či pohoštění pro lowcarb návštěvu.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
Krém | |
250 g |
250 g |
150 g |
150 g |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
6 kusů |
6 kusů |
200 g |
200 g |
Želé | |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Bílky vyšleháme dotuha, zašleháme do nich žloutky. Smícháme všechny suché přísady a opatrně je vmícháme.
Směs nalijeme do formy(ideálně rozkládací) 20 cmvyložené pečícím papírem.
Pečeme cca 25min na 170°C.
Necháme vychladnout ve formě.
-
Po vychladnutí odřízneme okraje od formy, rozevřeme a sloupneme pečící papír.
Korpus opět zavřeme do formy. Strany pokud možno vyložíme folií.
Jahody si překrojíme nebo nakrájíme na plátky a vyložíme s nimy strany.
-
Plátky želatiny vložíme do kastrůlku a přidáme pět lžic vody, necháme deset minut bobtnat.
Všechny zbylé suroviny vyšleháme dohromady.
Nabobtnalou želatinu začneme pozvolna za stálého míchání zahřívat, dokud se norozpustí.
-
Odstavíme a ihned vmícháme dvě lžíce krému a smícháme se zbylým krémem.
Navrstvíme do formy k jahodám a dáme do ledničky.
-
Borůvky si dáme do kastrůlku a začneme zahřívat, trochu rozmačkáme, případně podlijeme vodou. Můžeme přidat sladidlo. Než se začnou vařit přisypeme lžičku agaru, hned po vzejítí pěny odstavíme. Necháme trochu schladnout a vylijeme na dort. Necháme vychladit.
Dobrou chuť!
Makronutrienty
26%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 845 kJ | 898 kJ |
Kalorická hodnota | 202 kcal | 215 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,47 g
2,36 g |
9,01 g
2,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,847 SVJ | 0,901 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,9 g
8,2 g |
18 g
8,72 g |
Bílkoviny | 6,58 g | 7 g |
Sůl | 0,157 g | 0,167 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů