Jasně, že v ten poslední slavnostní večer roku na stole nechybělo ani "hafo" chlebíčků a nejrůznějších chuťovek, ani haldy chipsů, buráků a jiných slaných "křoupadel", skvěly se tam i naše oblíbené tortilové rolády, rybí závitky a cibulový koláč.
Ale tohle byl můj "zlatý hřeb" a já jsem, s chvějícím se srdcem, čekala na odezvy...
- 10h
- 50 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
2 kg |
2 kg |
450 g |
450 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 g |
2 g |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs na gyros a kebab 2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso očistíme a zbavíme tuku, opláchneme ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme sůl s kořením a touto směsí maso ze všech stran obalíme, vložíme do uzavíratelné nádoby a uložíme do lednice, kde necháme maso dva dny odpočívat. Dvakrát za den jednotlivé kusy otočíme.
-
Po dvou dnech maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a opět ze všech stran okořeníme, tentokrát už do kořenící směsi nedáváme sůl a množství koření o trochu snížíme (asi o jednu třetinu).
Maso omotáme gázou a zajistíme gumičkami a uložíme do lednice, tentokrát už volně bez nádoby. Dvakrát denně balíčky otočíme. V lednici necháme uležet 2 týdny.
-
Poté můžeme degustovat. Krájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky.
Makronutrienty
1%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 892 kJ | 440 kJ |
Kalorická hodnota | 213 kcal | 105 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,455 g
0,042 g |
0,224 g
0,021 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,045 SVJ | 0,022 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,7 g
5,94 g |
8,71 g
2,93 g |
Bílkoviny | 13,7 g | 6,74 g |
Sůl | 18,5 g | 9,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů