Jedním z nejoblíbenějších receptů našich dětí na haloweenské párty jsou ošklivé prsty staré čarodějnice. Vedou na plné čáře. Hlavně, pokud si je mohou namočit do rajčatové salsy.
- 1h
- 70 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
250 ml |
250 ml |
kořenicí směs provensálské bylinky 1 lžíce |
1 lžíce |
70 kusů |
70 kusů |
osolte dle chuti 2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Nastrouhejte do mouky sýr, rozsekejte do ní tuk, osolte a přidejte provensálské koření. Přilijte chladnou šlehačku a zadělejte těsto. Nechte odpočinou v chladničce přes noc a nebo alespoň 2 hodiny. V ledničce vám ale vydrží i několik dnů, takže se můžete na Haloween přichystat dopředu.
Na pomoučněném vále vyválejte na prst silnou placku a rozkrojte na obdélníčky zhruba 5 cm dlouhé a 1,5cm široké. Je to rychlejší a efektnější, než když válíte válečky.
Klaďte vedle sebe na plech. Obdélníčky vždy na dvou místech lehce smáčkněte ze strany mezi palci a ukazováčky - tak vytvoříte efekt kloubu. Kloub je ještě možné lehce zvýraznit smáčknutím vidličkou.
-
Mandle můžete rozkrájet na poloviny, pak jich budete potřebovat méně. Nebo můžete použít mandle celé. Vtiskněte je na zhruba centimetr od konce obdélníčku a zajistěte těstem. Některé vypadnou, ale valná většina vydrží - alespoň budete mít co ochutnávat. Pokud chcete mít jistotu, můžete ještě zajistit čarodějce nehty trochou rozšlehaného vajíčka.
-
Pokud chcete opravdu "špinavé" prsty, můžete lehounce místy poprášit grilovacím kořením a prsty vetřít kolem nehtů či do oblasti kloubů... BRRRR.... takové prsty jsou ale jen pro otrlé strávníky....
-
Pečeme při zhruba 180°C než jdou odlepit od plechu a začnou odspodu růžovět.
Makronutrienty
42%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 743 kJ | 281 kJ |
Kalorická hodnota | 417 kcal | 67,2 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,7 g
1,06 g |
4,64 g
0,171 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,87 SVJ | 0,464 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,4 g
15,9 g |
4,74 g
2,57 g |
Bílkoviny | 10,4 g | 1,68 g |
Sůl | 1,48 g | 0,239 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů