Potřebovala jsem nějaký rychlý zákusek pro toho našeho mladého pána, šli jsme na návštěvu, kde byla spousta sladkých lákadel a nic co by mohl neb všude je mléko, smetana či jiné mléčné složky, a tak jsem rychle improvizovala. Tento krém je sázka na jistotu je nejen rychlý, ale strašně jedlý. Každopádně dle vašich možností jsem uvedla ještě další dvě možné varianty krému, které mám vyzkoušené a budou hezky držet. Tato varianta je pro děti, likér bude možné klidně přidat, ale pro abkm si jej budete muset případně vyrobit. Myslím, že nemusím říkat jaká byla odezva malého i nám moc špičky chutnaly o proti kupovaným je ten krém prostě luxusní.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Piškot | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
70 g |
70 g |
40 g |
40 g |
1 špetka |
1 špetka |
Krém | |
400 ml |
400 ml |
100 g |
100 g |
Poleva | |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem se pustila do přípravy piškotu, žloutky oddělíme od bílků, z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, dáme stranou. Žloutky našleháme s cukrem, já zvolila panelu a postupně zašleháme mouku. Nakonec velmi zlehka vmícháme bílky, pokud je budete míchat dlouho těsto bude tekuté takže zlehka a krátce.
-
Vzniklé těsto můžeme stříkat na plech s pomocí sáčku a nebo si můžeme vzít formu na mini muffiny, tu jsem si pořídila já a je na to skvělá. Těsta jen necelou čtvrtku, vychází mi to polévková lžíce na jeden muffin piškot. Když máme hotovo dáme piškoty upéct, pekla jsem na 180°C přibližně 15 minut.
-
Pustíme se do přípravy krému, který jsem připravovala já. Kokosové mléko v plechu dáme na 30 minut do mrazáku, v létě max 45 minut. Případně lze nechat 24 hodin v lednici předem nachladit.
-
Real kokosové mléko 80% zatím nejlepší, které jsem měla, nejlépe šlehatelné bez přidaných zahušťovadel, pouze kokosová dužina a voda
Koupíte například zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/bezlepek/2516-kokosove-mleko-400ml-real-thai.html?fbclid=IwAR3sw8giVSwzeGIb4pkWizaQe6wKCajGSBLd_ejq0jWodOq44XQM9mQ2Yds
-
Připravené nachlazené mléko otevřeme, vyndáme tuhý podíl do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a na plné otáčky našleháme, během šlehání můžeme přidat kakaový prášek či sladidlo, pokud bychom měli potřebu, Když máme našleháno zašleháme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu na vaření za stálého šlehání přiléváme. Našlehaný krém vložíme do lednice vychladit ideálně na 1-2 hodiny, aby se s ním hezky zdobilo.
-
Když máme piškoty vychladlé, vezmeme si zdobící sáček, krém z lednice a pustíme se do zdobení. Snažte se krém rukama příliš neohřát, zdobte svižně od hran nahoru na střed, pokud budete plnit, vršek si nechte otevřený, naplňte a uzavřete. Když máme nazdobeno stačí již jen namočit opět do vychladlé čokolády, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni, pro lepší práci s čokoládou doporučuji přidat lžíci kokosového oleje, máčet s protočením ruky pěkně dokola.
-
No a již jen stačí vložit do lednice nechat čokoládu ztuhnout, těžké to čekání ????
No a pak už jen vychutnat tu dobrotu, kdo dřív, přeji dobrou chuť a příjemné mlsání.
Makronutrienty
52%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 325 kJ | 923 kJ |
Kalorická hodnota | 317 kcal | 221 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28 g
12,6 g |
19,5 g
8,78 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,8 SVJ | 1,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,1 g
17,4 g |
14,7 g
12,1 g |
Bílkoviny | 5,02 g | 3,49 g |
Sůl | 0,261 g | 0,182 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů