Španělská tortilla - LC

Laduš

Název „tortilla“ je zdrobnělinou španělského výrazu „torta“, který znamená „dort“. Jedná se o velmi oblíbené španělské jídlo. V podstatě je to omeleta s bramborami, to je taková ta nejzákladnější verze - „tortilla de patatas“. Ale my jsme LC, tak brambory nahrazuji cuketou. Dá se udělat bezpočet variací přidáním různých ingrediencí, jako je cibule a další zelenina, bylinky, chorizo... fantazii se meze nekladou. :) Tortilla se podává teplá nebo i studená. Je to vynikající lehký low carb oběd nebo večeře, může se podávat i jako předkrm nebo pohoštění pro návštěvu.

Španělská tortilla - LC

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
vajíčka 8 kusů
cuketa 300 g
maso uzené vepřové 250 g
cibule 1 kus
olivový olej 3 lžíce
chilli jalapeňos papričky 1 kus
petrželka, petrželová nať 1 hrst
sůl himálajská jemná 1 lžička
pepř barevný celý 1 g

Postup přípravy

  1. K její přípravě je lepší použít vyšší pánev s ne moc velkým průměrem. Protože by tortilla měla být vysoká se zakulacenými okraji, pevným, dozlatova opečeným povrchem a vláčným vnitřkem. Já bohužel takovou pánev nemám, takže moje tortilla je poněkud širší a tím pádem i nižší.

  2. Cuketu jsem oloupala, zbavila vnitřku se semínky a nakrájela na malé kostičky. Ale můžete ji nakrájet i na plátky. Pokud máte mladou cuketu s měkkou slupkou, tak loupat nemusíte. Orestovala jsem ji na pánvi na lžíci oleje. Cibuli jsem rovněž oloupala a nakrájela nadrobno a orestovala na lžíci oleje na druhé pánvi. Oboje jsem nechala trochu vychladnout.

  3. Uzené maso jsem nakrájela na kostičky a nasekala petrželovou nať. Chilli papričku jsem zbavila semínek a nakrájela nadrobno. Do větší mísy jsem vyklepla vajíčka, přidala sůl a pepř a vše vidličkou trochu prošlehala. Přidala jsem všechny ostatní ingredience a promíchala.

  4. V pánvi jsem rozehřála olej, na který jsem vylila vaječnou směs. (Já ze začátku chvíli promíchávám a jakmile se tam začnou dělat cucky, jako když smažíte vajíčka, tak už to nechám být a povrch uhladím obracečkou. Ale dělat to takto nemusíte.) Smažila jsem pomalu na mírném ohni. Pozvolné smažení je důležité. Tortilla se obrací až když je spodek pevný a povrch ještě trochu tekutý. Že je ten správný čas na otočení poznáte tak, že když ji obkroužíte obracečkou a zajedete na dno, tak na obracečce nezůstanou tekutá vajíčka.

  5. Když byla tedy tortilla zespodu hotová, přiklopila jsem pánev velkým talířem a otočila. Na pánev jsem přidala ještě trošku oleje a tortillu nechala sklouznout z talíře zpět na pánev. Už jen krátce jsem dosmažila z druhé strany. Pak jsem ji vyklopila na velký talíř.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů