Španělská tortilla - LC
Název „tortilla“ je zdrobnělinou španělského výrazu „torta“, který znamená „dort“. Jedná se o velmi oblíbené španělské jídlo. V podstatě je to omeleta s bramborami, to je taková ta nejzákladnější verze - „tortilla de patatas“. Ale my jsme LC, tak brambory nahrazuji cuketou. Dá se udělat bezpočet variací přidáním různých ingrediencí, jako je cibule a další zelenina, bylinky, chorizo... fantazii se meze nekladou. :) Tortilla se podává teplá nebo i studená. Je to vynikající lehký low carb oběd nebo večeře, může se podávat i jako předkrm nebo pohoštění pro návštěvu.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Jíme venku
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Orestování
- Paleo
- Párty
- Primal
- Předkrmy
- Smažení v tuku
- Snídaně
- Středomořská
- Svačiny a přesnídávky
- Vaříme ze základu
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 8 kusů |
cuketa | 300 g |
maso uzené vepřové | 250 g |
cibule | 1 kus |
olivový olej | 3 lžíce |
chilli jalapeňos papričky | 1 kus |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
pepř barevný celý | 1 g |
Postup přípravy
-
K její přípravě je lepší použít vyšší pánev s ne moc velkým průměrem. Protože by tortilla měla být vysoká se zakulacenými okraji, pevným, dozlatova opečeným povrchem a vláčným vnitřkem. Já bohužel takovou pánev nemám, takže moje tortilla je poněkud širší a tím pádem i nižší.
-
Cuketu jsem oloupala, zbavila vnitřku se semínky a nakrájela na malé kostičky. Ale můžete ji nakrájet i na plátky. Pokud máte mladou cuketu s měkkou slupkou, tak loupat nemusíte. Orestovala jsem ji na pánvi na lžíci oleje. Cibuli jsem rovněž oloupala a nakrájela nadrobno a orestovala na lžíci oleje na druhé pánvi. Oboje jsem nechala trochu vychladnout.
-
Uzené maso jsem nakrájela na kostičky a nasekala petrželovou nať. Chilli papričku jsem zbavila semínek a nakrájela nadrobno. Do větší mísy jsem vyklepla vajíčka, přidala sůl a pepř a vše vidličkou trochu prošlehala. Přidala jsem všechny ostatní ingredience a promíchala.
-
V pánvi jsem rozehřála olej, na který jsem vylila vaječnou směs. (Já ze začátku chvíli promíchávám a jakmile se tam začnou dělat cucky, jako když smažíte vajíčka, tak už to nechám být a povrch uhladím obracečkou. Ale dělat to takto nemusíte.) Smažila jsem pomalu na mírném ohni. Pozvolné smažení je důležité. Tortilla se obrací až když je spodek pevný a povrch ještě trochu tekutý. Že je ten správný čas na otočení poznáte tak, že když ji obkroužíte obracečkou a zajedete na dno, tak na obracečce nezůstanou tekutá vajíčka.
-
Když byla tedy tortilla zespodu hotová, přiklopila jsem pánev velkým talířem a otočila. Na pánev jsem přidala ještě trošku oleje a tortillu nechala sklouznout z talíře zpět na pánev. Už jen krátce jsem dosmažila z druhé strany. Pak jsem ji vyklopila na velký talíř.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů