Vánočka je tradiční české sváteční sladké kynuté pečivo. Já nakonec po několika pokusech zakotvila u verze tučnější, méně nadýchané, ale přesto jemné. Pokud si "nechováte" kvas, můžete místo něj použít 5 g instantního sušeného droždí nechaného vzejít s 1,5 lžící mouky a 1 lžící vody.
- 10h
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
35 g |
35 g |
125 ml |
125 ml |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
150 g |
150 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Dovnitř a na ozdobu | |
2 kusy |
2 kusy |
nesířené 100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
nakrájené na plátky nebo nudličky 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Rozinky namočte do alkoholu a nechejte je nasáknout.
-
V míse smíchejte vodu, 3/4 hrnku mouky, med a kvas. Nechejte nakynout, až začne kvas kynout a zdvojnásobí svůj objem. Poté k němu přidejte zbylou mouku, žloutky, změklé máslo, špetku soli, vanilku, muškátový oříšek a citrónovou kůru. Jemně vyhněťte těsto, podle hustoty těsta může být potřeba přidat trochu mouky nebo vody (různé značky a šarže mouky můžou být odlišně savé).
-
Mísu s těstem zakryjte talířem a nechejte vykynout na dvojnásobek objemu. Překládáním zapracujte okapané rozinky a těsto nechejte znovu nakynout na dvojnásobný objem.
-
Podle toho, z kolika pramenů chcete vánočku plést, na tolik dílů si těsto rozdělte. Já obvykle pletu ze čtyř - https://youtu.be/7Y059xtU9Kw?si=vbn0NElbIYrjb7ZW ... dobře drží tvar, nerozjíždí se a podrží i štědrou porci rozinek.
-
Upletenou vánočku přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Vánočku zakryjte silnější utěrkou a nechte kynout. Jakmile bude skoro vykynutá, potřete ji mašlovačkou rozkvedlanými bílky a posypejte mandlemi a nechejte již odkrytou dokynout. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.
-
Plech s vykynutou vánočkou vložte do rozehřáté trouby, po 20 minut pečení stáhněte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte ještě přibližně 30 minut (propečenost vyzkoušejte pomocí špejle).
-
Upečenou vánočku nechejte zchladnout na pokojovou teplotu a teprve poté ji krájejte a podávejte.
Makronutrienty
61%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 464 kJ | 1 164 kJ |
Kalorická hodnota | 350 kcal | 278 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
40,9 g
1,11 g |
32,5 g
0,882 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,09 SVJ | 3,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,2 g
7,53 g |
13,7 g
5,99 g |
Bílkoviny | 9,42 g | 7,49 g |
Sůl | 0,155 g | 0,123 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů