Sojový guláš s bramborami
Guláš je klasika, která chutná všem. Zkuste ho v trochu netradiční veganské verzi, nepoznáte rozdíl!
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
sojové maso, kostky | 100 g |
sojová omáčka | 1 lžíce |
červená paprika | 1 kus |
kmín mletý | 1 lžička |
kořenicí směs gulášové koření | 2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžička |
bazalka sušená drhnutá | 0,5 lžičky |
cibule | 5 kusů |
česnek stroužky | 5 kusů |
kukuřice mražená | 100 g |
brambory konzumní pozdní | 5 kusů |
houby lesní čerstvé, směs | 100 g |
hladká mouka pšeničná | 1 lžíce |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Sojové kostky dáme do hrnce, zakapeme sojovou omáčkou, bohatě zasypeme kořením (sladká i pálivá paprika, pepř, kmín, gulášové koření, sůl či zel. bujón), zalijeme vařící vodou a vaříme na mírném plameni asi deset minut, dokud kostky nezměknou. Poté slijeme a necháme v sítu okapat přebytečnou vodu.
-
Ve velkém hrnci (nejlépe litinovém, který se nepřipaluje) rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a osmahneme dozlatova. Poté přidáme kostky a kukuřici, dostatečně osmažíme, ke konci přidáme koření (nešetříme), sůl a zalijeme vařící vodou. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přihodíme do hrnce.
-
Poté přidáme houby, které jsme před tím podusili na oleji s kmínem a solí (kdo nemá rád houby, nemusí). Ve studené vodě rozmícháme mouku a přidáme do guláše. Vaříme ještě cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Ke konci přidáme najemno nasekané bylinky (hlavně petržel). V případě potřeby dochutíme používaným kořením. Nejlépe chutná, když se nechá uležet.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů