Sojový guláš s bramborami

Soucitně.cz

Guláš je klasika, která chutná všem. Zkuste ho v trochu netradiční veganské verzi, nepoznáte rozdíl!

Sojový guláš s bramborami

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
sojové maso, kostky 100 g
sojová omáčka 1 lžíce
červená paprika 1 kus
kmín mletý 1 lžička
kořenicí směs gulášové koření 2 lžičky
sůl 1 lžička
majoránka sušená drhnutá 1 lžička
bazalka sušená drhnutá 0,5 lžičky
cibule 5 kusů
česnek stroužky 5 kusů
kukuřice mražená 100 g
brambory konzumní pozdní 5 kusů
houby lesní čerstvé, směs 100 g
hladká mouka pšeničná 1 lžíce
petrželka, petrželová nať 1 hrst

Postup přípravy

  1. Sojové kostky dáme do hrnce, zakapeme sojovou omáčkou, bohatě zasypeme kořením (sladká i pálivá paprika, pepř, kmín, gulášové koření, sůl či zel. bujón), zalijeme vařící vodou a vaříme na mírném plameni asi deset minut, dokud kostky nezměknou. Poté slijeme a necháme v sítu okapat přebytečnou vodu.

  2. Ve velkém hrnci (nejlépe litinovém, který se nepřipaluje) rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a osmahneme dozlatova. Poté přidáme kostky a kukuřici, dostatečně osmažíme, ke konci přidáme koření (nešetříme), sůl a zalijeme vařící vodou. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přihodíme do hrnce.

  3. Poté přidáme houby, které jsme před tím podusili na oleji s kmínem a solí (kdo nemá rád houby, nemusí). Ve studené vodě rozmícháme mouku a přidáme do guláše. Vaříme ještě cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Ke konci přidáme najemno nasekané bylinky (hlavně petržel). V případě potřeby dochutíme používaným kořením. Nejlépe chutná, když se nechá uležet.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů