Inspirace pro tento recept pochází z bohatých chutí středomořské kuchyně. Snoubí se v něm pečená rajčata a kořeněná cizrna s ušlehanou fetou, ochucenou za'atarem a čerstvými bylinkami. Dip podle tohoto receptu můžete podávat jako hlavní jídlo pro dva nebo jako chuťovku pro čtyři osoby. Je vynikající s čerstvou pitou, křupavými a v troubě opečenými topinkami z kváskového pečiva nebo k čerstvé zelenině.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na pečená rajčata: | |
---|---|
250 g |
250 g |
180 g |
180 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
Na šlehaný sýr: | |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
1 stroužek |
1 stroužek |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Začněte přípravou pečených rajčat a cizrny. Rajčata a cizrnu rozmístěte na pečící papír na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte bylinkami. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–35 minut, dokud nejsou rajčata pěkně pečená a cizrna křupavá. Místo sterilované cizrny můžete samozřejmě využít cizrnu předem uvařenou.
Mezitím si připravte dip ze šlehaného balkánského sýra nebo fety. Do mixéru dejte drobenou fetu, řecký jogurt, měkký smetanový sýr
(např. Gervais, Palouček nebo Lučinu), prolisovaný česnek, trochu medu, pepř a případně i koření za’atar. Vše rozmixujte do hladka. Nakonec ochutnejte a opatrně dosolte - sýry jako feta nebo balkán jsou slané dost samy o sobě a je sandné to přehnat. Hotový dip rozetřete na servírovací talíř a navrch rozprostřete pečená rajčata a cizrnu. Pro extra dochucení posypte za’atarem a pokapejte olivovým olejem. Tento dip podávejte s hranolky z čerstvé zeleniny, s kousky pita chleba, nebo v trobě opečenými topinkami z kváskového pečiva.
Dip uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě až 3 dny. Před podáváním nechte dip ohřát na pokojovou teplotu - bude se snadněji roztírat.
Vyzkoušet k němu můžete třeba tyhle super tortilly.
Makronutrienty
29%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 660 kJ | 3 081 kJ |
Kalorická hodnota | 158 kcal | 736 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,57 g
1,36 g |
35,3 g
6,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,757 SVJ | 3,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,4 g
4,47 g |
53 g
20,9 g |
Bílkoviny | 7,43 g | 34,7 g |
Sůl | 0,935 g | 4,37 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů