Za týden už mi to "ulejvání" skončí, takže si to musím pořádně vychutnat a maloučko se v té své kuchyni ještě ohřát. A pak zase hurá na zahradu, po dešti se tomu plevelu na záhonech daří víc než všemu ostatnímu...
- 1h
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
30 g |
30 g |
Tvarohová náplň | |
375 g |
375 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
puding s příchutí vanilky, prášek 3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme teplým mlékem, rozmícháme a hned přidáme smetanu, žloutky, mouku, sůl a změklý tuk. Rozmícháme vařečkou a pak už zpracujeme spíše rukama na vále hladké těsto, případně podle potřeby přidáme mouku.
-
Ihned rozválíme, rozkrájíme nožem na čtverce, naplníme a zabalíme šátečky. Ihned bez kynutí a potírání pečeme cca 25 minut na 170 stupňů. Horké zastříknu rumem a posypu moučkovým cukrem.
-
375g měkkého vaničkového tvarohu, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce vanilkového cukru, 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku, moučkový cukr dle chuti, balíček rozinek.
Vše v misce jen smícháme, nic nevaříme.
Makronutrienty
55%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 446 kJ | 603 kJ |
Kalorická hodnota | 346 kcal | 144 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,9 g
4,85 g |
14,2 g
2,02 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,39 SVJ | 1,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,2 g
11,8 g |
8,44 g
4,9 g |
Bílkoviny | 7,2 g | 3 g |
Sůl | 0,124 g | 0,052 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů