Slaný štrůdl je klasika, která nesmí na silvestrovském stole chybět. Tento je nízkosacharidový (lowcarb) se špenátem a žampiony, ale fantazii se meze nekladou, takže lze udělat jen se šunkou a sýrem nebo použít jinou zeleninu. Ale tenhle špenátový je o stupínek lepší než jen klasika.
- 25m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
125 g |
125 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Náplň | |
100 g |
100 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
100 g |
100 g |
250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme plát – do mixéru natrháme mozzarellu, přidáme 5 vajec, sůl a promixujeme dohladka. Následně přidáme 2 lžíce mandlové mouky a 2 – 3 pulsy opět promixujeme. Tuto směs vylijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů cca 8 minut.
-
Mezitím si nakrájíme žampiony na slabé plátky a na ghí na pánvi je orestujeme do změknutí. Cibuli nakrájíme na drobno, na ghí necháme zesklovatět a podusíme na ní špenát. Eidam nastrouháme na struhadle na větší nudličky.
-
Po upečení plát i s papírem přendáme na velké prkénko, já použil vál na těsto. Z plátu opatrně sundáme pečící papír a necháme chvilku vychladnout. Plát potřeme rajčatovým pyré, na to používám silikonovou mašlovačku. Poklademe kvalitní šunkou, následně rozprostřeme špenát, žampiony a posypeme sýrem.
-
Opatrně zabalíme do štrůdlu a snažíme se, aby spoj byl dole, díky tomu se nám štrůdl v troubě nerozevře.
Vrátíme do trouby a pečeme opět cca 8 minut na 170 stupňů.
Nejlepší je ještě teplý, ale i studený je skvělý!
Makronutrienty
15%
45%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 640 kJ | 695 kJ |
Kalorická hodnota | 153 kcal | 166 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,78 g
0,599 g |
4,1 g
0,651 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,378 SVJ | 0,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,4 g
4,83 g |
11,3 g
5,24 g |
Bílkoviny | 11,7 g | 12,7 g |
Sůl | 3,37 g | 3,66 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů