Slané preclíčky z batát s quinoovou moukou - bez lepku a vegan
Původní recept vyšel v mojí první kuchařce v roce 2015 a pochází z roku 2009, kdy byla naše Bětka malá a toužila po preclíčcích, které viděla v klasické pekárně. Zkusila jsem tehdy upravit recept z časopisu Apetit, který byl postaven na bramborách... Z batát a mouky z quinoi dostanete trochu zdravější verzi...
- 20m
- 30 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 30 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka rýžová | 200 g |
mouka z quinoi | 100 g |
mouka cizrnová | 30 g |
batáty, sladké brambory | 250 g |
máslo, rostlinná alternativa | 125 g |
sůl | 1 lžička |
chia semínka | 1 lžíce |
olej řepkový | 1 lžíce |
voda horká | 1 lžíce |
soda jedlá | 0,5 lžičky |
sezamové semínko světlé | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nastrouhané brambory nebo batáty, mouky, sůl a polévkovou lžíci chia v misce promícháme a nastrouháme ke směsi studený tuk. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které vložíme do igelitového sáčku a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.
-
Troubu rozehřejeme na horký vzduch na 190 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice, necháme hodinu odležet. Z těsta odkrajujeme kousky, které na pomoučené ploše vytvarujeme do hádku a vytvoříme preclíček (velikost cca 4 cm). Preclíčky přendáme na plech. Před pečením je potřeme směsí a posypeme mákem či sezamem, případně hrubou solí. Pečeme dozlatova, trvá to cca 20-25 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů