Slané preclíčky z batát s quinoovou moukou - bez lepku a vegan

Radka

Původní recept vyšel v mojí první kuchařce v roce 2015 a pochází z roku 2009, kdy byla naše Bětka malá a toužila po preclíčcích, které viděla v klasické pekárně. Zkusila jsem tehdy upravit recept z časopisu Apetit, který byl postaven na bramborách... Z batát a mouky z quinoi dostanete trochu zdravější verzi...

Slané preclíčky z batát s quinoovou moukou - bez lepku a vegan

Suroviny pro 30 osob

Čeho Kolik
mouka rýžová 200 g
mouka z quinoi 100 g
mouka cizrnová 30 g
batáty, sladké brambory 250 g
máslo, rostlinná alternativa 125 g
sůl 1 lžička
chia semínka 1 lžíce
olej řepkový 1 lžíce
voda horká 1 lžíce
soda jedlá 0,5 lžičky
sezamové semínko světlé 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Nastrouhané brambory nebo batáty, mouky, sůl a polévkovou lžíci chia v misce promícháme a nastrouháme ke směsi studený tuk. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které vložíme do igelitového sáčku a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.

  2. Troubu rozehřejeme na horký vzduch na 190 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice, necháme hodinu odležet. Z těsta odkrajujeme kousky, které na pomoučené ploše vytvarujeme do hádku a vytvoříme preclíček (velikost cca 4 cm). Preclíčky přendáme na plech. Před pečením je potřeme směsí a posypeme mákem či sezamem, případně hrubou solí. Pečeme dozlatova, trvá to cca 20-25 minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů