Šachovnicový dort - LC

Sladce nesladce

Účastní se soutěže: Jíme dobře

Šachovnicový dort - LC

Chuť tohto luxusního nízkosacharidového (lowcarb) dortu nemá smysl řešit, spousta šlehačky, mascarpone a čokolády .

Nevěděla jsem jak to velikostně vyjde, takže mám obr dort. Stačí udělat o třetinu menší!

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

    Dno formy (22cm) vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem.

  2. Čokoládu a máslo rozehřejeme.

    Promícháme a necháme trochu vychladnout.

    Pokud nemáme moučkové sladidlo, musíme ho umlít. Používám mlýnek na kávu. Zabere to jen minutku. Ze sladidla odebereme 3 lžíce a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.Použijeme plastovou nádobu. Kovová by nám směs ochlazovala.

    Mleté mandle smícháme s práškem do pečiva, sodou, guarovou gumou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou, ušleháme pevný sníh.

  3. Do žloutkové pěny přilijeme vlažnou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Pak přidáme mleté mandle. Bude to hodně husté.

    Přidáme tři lžíce bílkového sněhu.A vmícháme. Půjde to ztuha a bude to klouzat a lepit. Mícháme a mícháme až se směs začne stávat poddajnejší. Přidáme další tři lžíce a zase vmícháme. Takto opakujeme, až zbyde polovina sněhu a tu tam opatrně převracením zapracujeme.

  4. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby cca 35 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je těsto upečené i uvnitř.

    Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízneme boky formy a přendáme na chladící mřížku.

  5. Vychladlý prořízneme na půl. Jedná půlka bude základ dortu a druhou nařežeme na kola. Fotka v komentářích.

  6. Na krém vyšleháme smetanu se ztužovači.

    Mascarpone vyšleháme se sladidlem a vanilkou a přimícháme smetanu.

  7. Už jen dort sestavit. Spodní korpus pomažeme trochou krému, dáme na to polovinu připravenych kol. Mezery a vršek opět pomažeme krémem a dáme druhou polovinu kol. Zase vyplníme mezery mezi koly. Nakonec celý dort obmažeme a zarovnáme. Dáme chladit.

    Už jen dort sestavit. Spodní korpus pomažeme trochou krému, dáme na to polovinu připravenych kol. Mezery a vršek opět pomažeme krémem a dáme druhou polovinu kol. Zase vyplníme mezery mezi koly. Nakonec celý dort obmažeme a zarovnáme. Dáme chladit.
  8. Na ozdobu si rozstřiháme papír na 1,5cm široké proužky. Ty pak křížem poskládáme na dort, posypeme kakaem a zase je sundáme.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte