Uvařili jsme si bezlepkovou variantu výborné rybí polévky podle Zdeňka Pohlreicha...a opět dobrota, jako vždy :). Když máte kamaráda rybáře, je to skvělé...
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
skelet, hlava, odřezky 400 g |
400 g |
100 g |
100 g |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
2 listy |
2 listy |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (z hlav vyndejte žábry, jinak bude polévka hořká). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele. Zalijeme studenou vodou, osolíme. Jakmile polévka začne vařit, sebereme pěnu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.
-
Poté polévku přecedíme.
-
Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké bezlepkové mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí. Necháme pět minut povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso a dáme ho do hrnce.
-
Servírujeme s čerstvou petrželkou a případně bezlepkovým pečivem.
Makronutrienty
35%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 356 kJ | 962 kJ |
Kalorická hodnota | 85,2 kcal | 230 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,33 g
1,44 g |
17,1 g
3,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,633 SVJ | 1,71 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,83 g
0,658 g |
7,65 g
1,78 g |
Bílkoviny | 8,71 g | 23,5 g |
Sůl | 1,67 g | 4,51 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů