- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
1 hrnek |
1 hrnek |
sýr parmazánového typu, strouhaný 20 g |
20 g |
1 stroužek |
1 stroužek |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
bylinky čerstvé směs, bouquet garni 1 svazek |
1 svazek |
Postup přípravy
-
Na pánvi na středním stupni rozpalte olej. Přidejte najemno pokrájený česnek a šalotku, osmahněte.
Přidejte rýži a míchejte, dokud rýže nezačne být lehce průhledná a popraskaná, asi 2 minuty. Přilijte polovinu horkého kuřecího vývaru. Pomalu táhněte, dokud se vývar téměř nevsákne. Poté přidejte zase část vývaru, nechte plně vsáknout do rýže a odpařit. Pokud už nemáte vývar, můžete použít i vodu. Míchejte a vařte, dokud není rýže al dente a krémová, to může trvat cca 10 - 15 minut. Poté přidejte hrášek, ochuťte solí a pepřem a prohřejte. Poté vmíchejte parmazán.
Nakonec si připravte čerstvé bylinky - může to být petržel, máta, bazalka a oregáno nebo jejich směs. Nasekejte je nahrubo a zamíchejte do rizota. Ihned podávejte.
Makronutrienty
69%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 541 kJ | 1 509 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 361 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
1,61 g |
50,7 g
4,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 5,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,02 g
0,973 g |
11,2 g
2,71 g |
Bílkoviny | 4,25 g | 11,8 g |
Sůl | 1,27 g | 3,54 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů