ŘEZY RÁKOSNÍČEK
Co se týče lidových tradic, jsem tak trošku rebel. Takže klidně jím maso, když bych měla držet půst a klidně uvařím nudle s mákem, když bych měla péct husu... Ale pro svoje rošťárny jsem si nadmíru oblíbila Zelený čtvrtek a letos vyměnila špenátovou bábovku za...
- 1h
- 24 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 24 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 3 kusy |
cukr moučka | 180 g |
olej řepkový | 120 ml |
špenátový protlak mražený | 1 kus |
mandle mleté | 100 g |
aroma do potravin, mandle | 2 lžičky |
polohrubá mouka | 270 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
zakysaná smetana | 600 g |
cukr moučka | 2 lžíce |
želatinový ztužovač | 2 lžičky |
skořice mletá | 3 lžičky |
Postup přípravy
-
Na husté sítko vyklopíme rozmrzlý špenátový protlak a necháme ho vykapat.
-
V míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do husté bílé pěny, po částech přišleháme olej, poté vmícháme vykapaný špenát, mandlové aroma, mleté mandle, po částech vsypeme směs mouky a kypřícího prášku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli.
-
Těsto vlijeme na hluboký plech, vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (použila jsem plech o rozměrech (40x27cm) a pečeme cca 20-25 minut na 170 stupňů.
-
necháme vychladnout, potřeme náplní, posypeme skořicovým cukrem a dáme zatuhnout do ledničky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů