Pizza s rajčaty, cibulkou, pórkem, bazalkou a kešu krémem ve dvou variacích

Na vlně chuti

Musím říct, že tohle nebudou mé poslední pizzy. Náš malý strávníček o ně sice zatím příliš nestojí, párkrát si kousnul, ale já jsem ráda, že jsem se do nich pustila. Moc jsme si pochutnali a já jsem objevila zase nové chutě a posunula se zase o krůček vpřed. Celková kompozice nemá chybu a kešu krém na slano je prostě boží a já se těším na další dobroty s ním.

Pizza s rajčaty, cibulkou, pórkem, bazalkou a kešu krémem ve dvou variacích

Suroviny pro 6 osob

Čeho Kolik
hladká mouka špaldová 150 g
hladká mouka špaldová celozrnná 100 g
máslo přepuštěné, ghí 50 g
voda horká 140 ml
sůl 1 lžička
rajčata 250 g
máslo přepuštěné, ghí 1 lžíce
cibule 1 kus
bazalka čerstvá 1 hrst
sůl himálajská jemná 1 lžička
brokolice 100 g
špenát, čerstvé listy 120 g
máslo přepuštěné, ghí 1 lžíce
cibule 1 kus
kořenicí pasta česneková 10 g
cuketa 100 g
bazalka čerstvá 1 hrst
sůl himálajská jemná 1 lžička
ořechy kešu 200 g
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
rýžová alternativa smetany 90 g
voda 63 ml
cibule sladká, šalotka 1 kus
česnek stroužky 1 kus

Postup přípravy

  1. Těsto na pizzu je velmi jednoduché a snadné. Prosejeme mouku, přidáme Ghí, sůl a zalijeme horou vodou, vypracujeme těsto, s kterým můžeme hned pracovat. V dlaních z těsta vytvarujeme placku, kterou rozprostřeme na plech s pečícím papírem, rukou vytvarujeme okraje. Já jsem si na potření připravila dvě variace.

  2. Rajčatovou směs připravíme následovně. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, povaříme, v případě potřeby lehce podlijeme vodou, nakonec přidáme čerstvé listy bazalky, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

  3. Brokolici uvaříme v páře, pokud ji ihned nezpracujeme, vložíme brokolici po uvaření do studené vody, zachová si barvu. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povolený špenát. V případě potřeby lehce podlijeme vodou. Krátce povaříme a nakonec přidáme lžičku pesta z medvědího česneku, bazalku a osolíme. Vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

  4. Připravené rozprostřené těsto na pečícím papíru s vytvarovanými okraji potřeme připraveným základem na pizzu. Já jsem zvolila tyto kombinace. Na rajčatový základ jsem přidala na kolečka pokrájená rajčata, cibuli a pórek. Na brokolicovo-cuketovo-špenátový základ jsem přidala cibuli, pórek a uvařenou brokolici v páře. Klidně si přidejte na pizzy bazalku či bylinky navíc. Já ji dala do základů, protože náš malý zvědavec by ji určitě dloubal dolů.

  5. Nazdobené pizzy vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.

  6. Během pečení si připravíme kešu krém, který slouží jako náhražka sýru a velmi mile mě chuťově překvapila, chutí je tento krém podobný plísňovému sýru. Předem namočené kešu ořechy přecedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, prolisovaný česnek, prolisovanou šalotku, šťávu z citronu, bazalku a rýžovou smetanu Natumi. Rozmixováním vznikne hutný krém. Když máme pizzy téměř hotové, přidáme na vrch kešu krém a dopečeme ještě 10 minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů