Pizza s rajčaty, cibulkou, pórkem, bazalkou a kešu krémem ve dvou variacích
Musím říct, že tohle nebudou mé poslední pizzy. Náš malý strávníček o ně sice zatím příliš nestojí, párkrát si kousnul, ale já jsem ráda, že jsem se do nich pustila. Moc jsme si pochutnali a já jsem objevila zase nové chutě a posunula se zase o krůček vpřed. Celková kompozice nemá chybu a kešu krém na slano je prostě boží a já se těším na další dobroty s ním.
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová | 150 g |
hladká mouka špaldová celozrnná | 100 g |
máslo přepuštěné, ghí | 50 g |
voda horká | 140 ml |
sůl | 1 lžička |
rajčata | 250 g |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
bazalka čerstvá | 1 hrst |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
brokolice | 100 g |
špenát, čerstvé listy | 120 g |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
kořenicí pasta česneková | 10 g |
cuketa | 100 g |
bazalka čerstvá | 1 hrst |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
ořechy kešu | 200 g |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
rýžová alternativa smetany | 90 g |
voda | 63 ml |
cibule sladká, šalotka | 1 kus |
česnek stroužky | 1 kus |
Postup přípravy
-
Těsto na pizzu je velmi jednoduché a snadné. Prosejeme mouku, přidáme Ghí, sůl a zalijeme horou vodou, vypracujeme těsto, s kterým můžeme hned pracovat. V dlaních z těsta vytvarujeme placku, kterou rozprostřeme na plech s pečícím papírem, rukou vytvarujeme okraje. Já jsem si na potření připravila dvě variace.
-
Rajčatovou směs připravíme následovně. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, povaříme, v případě potřeby lehce podlijeme vodou, nakonec přidáme čerstvé listy bazalky, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
-
Brokolici uvaříme v páře, pokud ji ihned nezpracujeme, vložíme brokolici po uvaření do studené vody, zachová si barvu. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povolený špenát. V případě potřeby lehce podlijeme vodou. Krátce povaříme a nakonec přidáme lžičku pesta z medvědího česneku, bazalku a osolíme. Vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.
-
Připravené rozprostřené těsto na pečícím papíru s vytvarovanými okraji potřeme připraveným základem na pizzu. Já jsem zvolila tyto kombinace. Na rajčatový základ jsem přidala na kolečka pokrájená rajčata, cibuli a pórek. Na brokolicovo-cuketovo-špenátový základ jsem přidala cibuli, pórek a uvařenou brokolici v páře. Klidně si přidejte na pizzy bazalku či bylinky navíc. Já ji dala do základů, protože náš malý zvědavec by ji určitě dloubal dolů.
-
Nazdobené pizzy vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.
-
Během pečení si připravíme kešu krém, který slouží jako náhražka sýru a velmi mile mě chuťově překvapila, chutí je tento krém podobný plísňovému sýru. Předem namočené kešu ořechy přecedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, prolisovaný česnek, prolisovanou šalotku, šťávu z citronu, bazalku a rýžovou smetanu Natumi. Rozmixováním vznikne hutný krém. Když máme pizzy téměř hotové, přidáme na vrch kešu krém a dopečeme ještě 10 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů