Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou

Kateřina Gallinová

Víte, kdy vznikají asi nejlepší recepty? Když máte něco konkrétního na mysli, ale zrovna se doma nenacházejí všechny potřebné suroviny. A tak přijde na řadu improvizace. Byla jsem s dětmi na návštěvě u mojí mamky a že mají chuť na něco sladkého, nejvíc prý na perník. Jeden ozkoušený už jsem v repertoáru měla. Nicméně chybělo mi do něj to hlavní, mleté oříšky. Našla jsem ale dostatek kokosové mouky.

Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vejce slepičí střední, m 6 kusů
erythritol, sukrin 3 lžičky
máslo čerstvé 80 g
kakaový prášek nepražený 15 g
mouka kokosová 35 g
kořenicí směs perníkové koření 2 lžičky
soda jedlá 0,1 lžičky
sůl 1 špetka
čokoláda hořká, 70 - 85% 50 g
máslo čerstvé 10 g
kokos sušený, strouhaný 2 hrsti

Postup přípravy

  1. Vyklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.

  2. Kokosovou mouku promíchejte s kakaovým práškem, perníkovým kořením a jedlou sodou.

  3. Žloutky se sladidlem našlehejte do pěny a postupně do nich zašlehejte rozpuštěné vlažné (zchladlé) máslo.

  4. Do žloutkové pěny po částech opatrně vmíchávejte střídavě bílkový sníh a moučnou směs, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané.

  5. Hotové těsto nalijte do menšího pekáčku nebo koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem a pečte při 160 °C přibližně 30 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušejte, zda už je perník upečený. Těsto se nebude na špejli lepit.

  6. Při mírném výkonu plotýnky nebo v hrnečku mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s máslem a polijte s ní vlažný perník.

  7. Polevu ihned posypejte strouhaným kokosem či mletými oříšky a perník uložte do chladu, aby poleva ztuhla.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů