Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou
Víte, kdy vznikají asi nejlepší recepty? Když máte něco konkrétního na mysli, ale zrovna se doma nenacházejí všechny potřebné suroviny. A tak přijde na řadu improvizace. Byla jsem s dětmi na návštěvě u mojí mamky a že mají chuť na něco sladkého, nejvíc prý na perník. Jeden ozkoušený už jsem v repertoáru měla. Nicméně chybělo mi do něj to hlavní, mleté oříšky. Našla jsem ale dostatek kokosové mouky.
- 1h
- 12 porcí
- jednoduché
- Americké
- Evropská
- Lchf, low carb
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Primal
- Snídaně
- Svačiny a přesnídávky
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 6 kusů |
erythritol, sukrin | 3 lžičky |
máslo čerstvé | 80 g |
kakaový prášek nepražený | 15 g |
mouka kokosová | 35 g |
kořenicí směs perníkové koření | 2 lžičky |
soda jedlá | 0,1 lžičky |
sůl | 1 špetka |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 50 g |
máslo čerstvé | 10 g |
kokos sušený, strouhaný | 2 hrsti |
Postup přípravy
-
Vyklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.
-
Kokosovou mouku promíchejte s kakaovým práškem, perníkovým kořením a jedlou sodou.
-
Žloutky se sladidlem našlehejte do pěny a postupně do nich zašlehejte rozpuštěné vlažné (zchladlé) máslo.
-
Do žloutkové pěny po částech opatrně vmíchávejte střídavě bílkový sníh a moučnou směs, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané.
-
Hotové těsto nalijte do menšího pekáčku nebo koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem a pečte při 160 °C přibližně 30 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušejte, zda už je perník upečený. Těsto se nebude na špejli lepit.
-
Při mírném výkonu plotýnky nebo v hrnečku mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s máslem a polijte s ní vlažný perník.
-
Polevu ihned posypejte strouhaným kokosem či mletými oříšky a perník uložte do chladu, aby poleva ztuhla.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů