PAŘÍŽSKÝ DORT
Pařížský dort. Taková ta klasika a nehasnoucí (n)evergreen. Něktěrým z vás se možná vybaví vzpomínky na dětství a babiččin narozeninový „pařížák“, jiným se zježí chlupy nad pomyšlením na tu tlustou vrstvu laciné pařížské šlehačky a suchý korpus, tak, jak to známe z českých cukráren. O vzhledu ani nemluvě. Ale pojďme to udělat jinak. Představte si vláčný korpus s ostružinovou marmeládou s vanilkovým luskem a kvalitní pařížskou šlehačku, které je tak akorát. A jako pomyslnou třešničku na dortu zkaramelizované mandle. Blaho.
- 4h:15m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 2 kusy |
cukr krystal | 80 g |
olej | 2 lžíce |
hladká mouka pšeničná | 70 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 2 lžíce |
sůl | 1 špetka |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 ml |
kakaový prášek, holandské kakao | 6 lžic |
cukr krystal | 6 lžic |
mandle | 40 g |
cukr krystal | 8 lžic |
sůl | 1 špetka |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 100 g |
marmeláda lesní směs, džem | 50 g |
Postup přípravy
-
Na pařížskou šlehačku svařte v kastrolu smetanu, holandské kakao a cukr, nechejte asi 1 minutu probublávat. Za občasného míchání nechejte schládnout, a poté dejte vychladit do lednice.
-
Na čokoládový piškotový korpus vyšlehejte bílky, jakmile se začnou tvořit bublinky, přisypte cukr a vyšlehejte do tuha. Poté zašlehejte žloutky a pramínkem zašlehávejte olej. Mouku a kakao prosijte do vaječné směsi a stěrkou lehce zapracujte. Cukrářské ráfky (10 cm) nebo dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. Ráfky plňte tak ze 2/3 těstem. Pečte na 170°C asi 12 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda-li je těsto dobře upečené. Vytáhněte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout, až jsou korpusy dokonale vychladlé můžete vytáhnout z formy.
-
Jakmile bude pařížská šlehačka vychlazená, vyšlehejte ji do tuha.Každý korpus potřete ostružinovou marmeládou, asi 1 cm od okraje nechejte volný. Použít můžete ostružinovou marmeládu s vanilkou od nás z blogu, nebo jakoukoliv vaší oblíbenou červenou marmeládu. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou (∅6 cm) naneste pařížskou šlehačku – měli by vám vzniknou malé pusinky/slzičky.
-
Na pánvi s tlustým dnem zkaramelizujte mandle. Je jedno jestli použijete mandle plátkové nebo celé mandle, nicméně by měly být loupané. Mandle zasypte cukrem, osolte a za občasného míchání nechejte cukr rozpustit na karamel. Opatrně, ať se nepopálíte a karamel nepřipálíte. Poté zkaramelizované mandle vylijte na pečící papír a nechejte vychladnout.Zkaramelizované a vychladlé mandle rozemelte v blenderu na prášek, kterým na závěr dodekorujte dortíky. Zbylý prášek klidně uschovejte v suchu a v uzavíratelné sklenici na další sladká tvoření.
-
Ve vodní lázni rozpusťte 50 g hořké čokolády, poté sundejte z plotny a přisypte zbylých 50 g a promíchejte, aby se vám čokoláda dokonale roztopila. Čokoládu poté vylijte na pečící papír a stěrkou rozetřete na tenký plát, který na prkýnku přeneste do lednice vychladit.Vykrajovátkem, a nebo nožem vyřízněte z čokolády půlkruh nebo jiné čokoládové ozdoby a jimi ozdobte dortíky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů