Ořechový dort s pařížskou šlehačkou,banánem a marcipánem
Nejlepší dorty jsou jednoznačně ty šlehačkový!!! A tak doma vždycky debatujeme kde je koupit, až ho jdu nakonec péct sama. Neni na něm dvakrát nic těžkýho, ale já jsem spíš kuchař, než cukrář a na ruce – co se tvoření týče – jsem úplně levá!
- 2h
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
puding s příchutí, prášek | 2 kusy |
puding s příchutí, prášek | 2 kusy |
cukr třtinový | 200 g |
olej řepkový | 200 ml |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
ořechy vlašské mleté | 150 g |
marmeláda rybízová, džem | 2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka paříž | 200 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 400 g |
banány | 3 kusy |
marcipán | 500 g |
Postup přípravy
-
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a ořechy pokrájíme nahrubo. Vejce krátce prošleháme s cukrem a postupně do směsi přidáme 4 pudinky a prášek do pečiva. Na závěr zašleháme do hmoty olej. Formu na dort důkladně vymažeme, vysypeme moukou a těsto do ní rovnoměrně vlijeme. Vrch pokryjeme sekanýma ořechama a dáme péct asi na 40-45 minut.
-
Hotovej korpus necháme schladnout a mezitim si nakrájíme banány na tenký kolečka a ušleháme obě šlehačky do tuha. Korpus řízneme vejpůl, do spodní strany vetřeme marmeládu, poklademe kolečkama ze dvou banánů, zakryjeme pařížskou šlehačkou, dáme zbylý banán a znovu zakryjeme, tentokrát šlehačkou bílou.
-
Přiklopíme horní částí korpusu a dáme do lednice tak na půl hoďky ztuhnout. Mezitím si vyválíme z marcipánu placku, já se s tim pak budu mučit a nadávat u toho, ale vy jím úplně normálně přikryjete dort a zarovnáte do krásy
-
Nebojte se toho, hůř než můj vypadat nebude
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů