Pokud vám zbylo hodně bílků, tady je recept na vynikající cukroví právě z bílků. Je jednoduché, rychlé a všem chutná.
- 1h:30m
- 160 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
6 kusů |
6 kusů |
100 g |
100 g |
180 g |
180 g |
můžete použít i jiné ořechy podle chuti 300 g |
300 g |
Postup přípravy
-
Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme cukr a mouku. Těsto rozdělíme do dvou srnčích hřbetů (30*10). Do každé formy přidáme 150g lískových ořechů, zatlačíme a uhladíme stěrkou. Pečeme na 180°C 30 - 40 minut. Chlebíček by neměl příliš zhnědnout - ověřte špejlí, jestli už je hotový.
Jakmile je těsto upečené, necháme ve formě trochu vychladnout.
Potom vyklopíme a počkáme - zcela vychladlý přikryjeme utěrkou. Necháme odležet do druhého dne, aby ořechy zvlhly.
-
Druhý den krájíme chlebíček ostrým nožem na jemné plátky - asi 3 mm. Čím slabší, tím jsou lepší. Ty potom rozložíme na plech a sušíme na nízkou teplotu (100 - 120°C po cca 30 minut) v troubě. Poté jeden vyndejte a vyzkoušejte - měl by být křehký, suchý a krásně křupat.
Lupínky můžete uschovat v plechové dóze poměrně dlouho - je to velmi trvanlivé cukroví.
Makronutrienty
51%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 670 kJ | 80,6 kJ |
Kalorická hodnota | 399 kcal | 19,3 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,8 g
14,4 g |
1,78 g
0,692 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,68 SVJ | 0,178 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,5 g
1,84 g |
1,18 g
0,089 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 0,509 g |
Sůl | 0,109 g | 0,005 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů