Milujete pernicky norimberske, vonave s oplatkou na spodu...
Bez lepku, mleka, soji a vlastne i mouky. No necekejte levnou zalezitost...z davky jich vytvorite 40 ks a stat Vas to bude cca 550...tzn.ze 1 kus vyjde na cca 13 Kc, ale ten kupovany je moucny se sojou a vyjde na 16-17 Kc.
- 3h
- 40 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
250 g |
250 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
4 kusy |
4 kusy |
Natural Jihlava 200 g |
200 g |
namlet 270 g |
270 g |
nasekané 50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
kořenicí směs perníkové koření od Grešíka 2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Ještě | |
100 g |
100 g |
Poleva čoko | |
200 g |
200 g |
30 g |
30 g |
Poleva punč | |
140 g |
140 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cukry a vejce, případně sušený zázvor šleháme elektrickým šlehačem do žluté napěněné hmoty, to znamená, že objem se zdvojnásobí a cukry se rozpustí. Přidáme ořechy, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru, kůru z citronu a pomeranče a koření. Těsto přikryjeme a necháme odpočívat v lednici 24 hodin.
-
Mezitím si z jedlého waflového papíru nastříháme podle skleničky kolečka o průměru 5 cm. Uschováme v suchu (plastové uzavíratelné krabičce).
-
Další den vyložíme plech pečícím papírem a vystříhanými kolečky z waflového papíru. Z perníkového odloženého těsta vytvarujeme vlhkýma rukama kuličky o hmotnosti asi 30-35 g a klademe je na oplatky a splácneme prsty tak, aby byla celá plocha jedlého papírového kolečka rovnoměrně pokryta .
-
V předehřáté troubě pečeme při 180°C cca 15 minut do světle hnědé barvy. Správně upečené perníčky by uvnitř neměly být zcela dopečené, protože se ještě nechávají cca 2 týdny dojít a měly by zůstat měkké.
-
Hotové perníčky necháme vychladnout na mřížce. Po vychladnutí je namáčíme hrubou strankou (bez oplatky) v polevě, necháme okapat a zaschnout opět na mřížce. Dokud jsou polevy na perníčcích měkké, můžeme je ozdobit ořechy nebo kandovaným ovocem.
-
Hotové perníčky se mají uskladňovat v plechové krabici, přikryté pergamenovým papírem a na něj položit několik slupek z jablek. Díky tomu zůstanou údajně perníčky měkké a šťavnaté. Přibližně po deseti dnech by měly být perníčky správně uleželé.
-
Polevy (glazury):
Čokoládová glazura: 200 g hořké čokolády Lidl Fin Care + Omega tuk na polevy 30 g společně rozpustit a vytvořit lesklou polevu.
Punčová glazura: 130-150 g prosátého moučkového cukru, 2 lžíce Tuzemaku, 2 lžíce červeného vína vyšlehat metličkou v lesklou polevu.
-
Na ozdobu:
Loupané mandle, vlašské ořechy a kandované ovoce nebo různé cukrové zdobení bez obsahu lepku a mléka - cukrářské potřeby např. www.obchudekubalonku.cz
Makronutrienty
61%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 815 kJ | 844 kJ |
Kalorická hodnota | 434 kcal | 202 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48,1 g
25,9 g |
22,4 g
12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,81 SVJ | 2,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,9 g
4,69 g |
11,1 g
2,18 g |
Bílkoviny | 7,21 g | 3,35 g |
Sůl | 0,203 g | 0,095 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů