Mrkvový koláč s krémem, zkaramelizovanými ořechy a čokoládou

Romana Koulová - Uni-Corn

Pokud milujete sladké dezerty, doporučuji Vám vyzkoušet tento recept - je to jednoznačně ten nejlepší mrkvový koláč, jaký jsem kdy připravila a také jaký jsem kdy vůbec jedla

Mrkvový koláč s krémem, zkaramelizovanými ořechy a čokoládou

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
mrkev 330 g
mouka pohanková 100 g
ořechy vlašské mleté 100 g
cukr třtinový 70 g
mléko rostlinné 140 ml
kokosový olej 50 ml
kypřící prášek do pečiva 1 kus
skořice mletá 1 lžička
zázvor sušený mletý 1 g
sůl 1 špetka
tofu natural 180 g
sirup agávový 25 g
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
ořechy vlašské 50 g
cukr třtinový 2 lžíce
rostlinná smetana 75 g
čokoláda hořká 100 g

Postup přípravy

  1. ořechy nameleme najemno a mrkev nastrouháme také najemno

  2. smícháme suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici, sušený mletý zázvor, nastrouhanou mrkev a namleté ořechy)

  3. přilijeme olej a mléko a zpracujeme hutnější těsto

  4. formu vymažeme a vysypeme (nebo vysteleme pečícím papírem) a těsto do ní rovnoměrně rozprostřeme

  5. pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut

  6. tofu natural (ideálně co nejměkčí) nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme do úplně hladké konzistence (trpělivost se zde vyplácí – aby krém nezůstal hrudkovitý) přidáme 25g agávového sirupu a šťávu z citrónu a ještě jednou vše důkladně promixujeme

  7. s takto připraveným krémem rovnoměrně potřeme mírně vychladlý koláč

  8. - na 1. polovinu - ořechy s karamelem: 1) ořechy si nasekáme na menší kousky a dáme je mírně opražit na suchou pánev

  9. 2) když začínají vonět, zasypeme je cukrem, který necháme zkaramelizovat (občas promícháváme, aby se nepřipálil)

  10. 3) když je všechen cukr rozpuštěný, přilijeme smetanu a necháme malinko zredukovat, aby vznikla hustší, avšak stále tekutá karamelová omáčka

  11. 4) připravenou směs lžící vkládáme na koláč

  12. na 2. polovinu – čokoláda: 1) čokoládu si rozehřejeme s trochou kokosové smetany 2) a zdobíme

  13. takto připravený koláč necháme vychladnout v lednici

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů