Mrkvový koláč s krémem, zkaramelizovanými ořechy a čokoládou
Pokud milujete sladké dezerty, doporučuji Vám vyzkoušet tento recept - je to jednoznačně ten nejlepší mrkvový koláč, jaký jsem kdy připravila a také jaký jsem kdy vůbec jedla
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mrkev | 330 g |
mouka pohanková | 100 g |
ořechy vlašské mleté | 100 g |
cukr třtinový | 70 g |
mléko rostlinné | 140 ml |
kokosový olej | 50 ml |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
skořice mletá | 1 lžička |
zázvor sušený mletý | 1 g |
sůl | 1 špetka |
tofu natural | 180 g |
sirup agávový | 25 g |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
ořechy vlašské | 50 g |
cukr třtinový | 2 lžíce |
rostlinná smetana | 75 g |
čokoláda hořká | 100 g |
Postup přípravy
-
ořechy nameleme najemno a mrkev nastrouháme také najemno
-
smícháme suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici, sušený mletý zázvor, nastrouhanou mrkev a namleté ořechy)
-
přilijeme olej a mléko a zpracujeme hutnější těsto
-
formu vymažeme a vysypeme (nebo vysteleme pečícím papírem) a těsto do ní rovnoměrně rozprostřeme
-
pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut
-
tofu natural (ideálně co nejměkčí) nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme do úplně hladké konzistence (trpělivost se zde vyplácí – aby krém nezůstal hrudkovitý) přidáme 25g agávového sirupu a šťávu z citrónu a ještě jednou vše důkladně promixujeme
-
s takto připraveným krémem rovnoměrně potřeme mírně vychladlý koláč
-
- na 1. polovinu - ořechy s karamelem: 1) ořechy si nasekáme na menší kousky a dáme je mírně opražit na suchou pánev
-
2) když začínají vonět, zasypeme je cukrem, který necháme zkaramelizovat (občas promícháváme, aby se nepřipálil)
-
3) když je všechen cukr rozpuštěný, přilijeme smetanu a necháme malinko zredukovat, aby vznikla hustší, avšak stále tekutá karamelová omáčka
-
4) připravenou směs lžící vkládáme na koláč
-
na 2. polovinu – čokoláda: 1) čokoládu si rozehřejeme s trochou kokosové smetany 2) a zdobíme
-
takto připravený koláč necháme vychladnout v lednici
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů