Mandlový dort s vanilkovo-rumovým krémem - LC

Laduš

Upekla jsem už docela hodně nejrůznějších lowcarb dortů a všechny jsou moc dobré, ale tento je pro mě osobně prostě number 1. Je tak lahodný! Řekla bych až nadpozemsky dobrý.

Mandlový dort s vanilkovo-rumovým krémem - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
mandlová mouka 150 g
vajíčka 4 kusy
sůl 1 špetka
erythritol, sukrin 40 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
kokosový olej 40 g
citrónová kůra 2 lžičky
vanilkový extrakt 1 lžička
smetana ke šlehání, šlehačka 200 g
vaječný žloutek 4 kusy
erythritol, sukrin 4 lžičky
máslo čerstvé 120 g
vanilkový extrakt 1 lžička
rum (originál tuzemský) 50 ml
mandle drcené 50 g
smetana ke šlehání, šlehačka 200 g
čokoláda hořká, 70 - 85% 15 g

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  2. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 8 - 10 minut. (Že jsou vejce správně vyšlehaná poznáte tak, že když do pěny namočíte prst, zůstane vám ta pěna na prstě viset a nespadne.) Potom jsem vmíchala kokosový olej, vanilku a citrónovou kůru. Nakonec mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.

  4. V kastrolku jsem smíchala smetanu, erythritol a vanilku. Na mírném plameni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud nevznikl hustý krém, cca 8 minut. Potom jsem krém nechala vychladnout. (Chce to kvalitní kastrolek se silnějším dnem. Kdo s tímto nemá ale moc zkušenosti, tak krém raději připravte ve vodní lázni.)

  5. Mandlové hranolky jsem lehce opražila na suché pánvi. V míse jsem rozmixovala změklé máslo a vychladlý krém jsem přidávala po částech. Pokaždé jsem směs důkladně promíchala. Nakonec jsem přimíchala rum.

  6. Rozevřela jsem formu s vychladlým korpusem, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Spodní část jsem položila na talíř a namazala částí krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dort jsem z vrchu i po obvodu pomazala zbytkem krému. Ušlehala jsem smetanu. Dort jsem posypala opraženými mandlovými hranolky a ozdobila šlehačkou a čokoládovými pecičkami. Nechala jsem přes noc zaležet v ledničce.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů